Biskop Jens Lauritz Arup, biskop i Christiania stift 1846-74.

av Frederik Klem/Oslo museum. CC BY 3.0

Jens Lauritz Arup, norsk biskop. Han tok teologisk embetseksamen ved universitetet i Christiania i 1818. Han var residerende kapellan i Ullensaker fra 1819, fikk en kombinert preste- og lærerstilling i Drammen i 1825 og var sogneprest i Bragernes menighet samme sted fra 1832. Han var biskop i Christiania stift fra 1846 til sin død i 1874.

Arup var stortingsmann fra Drammen 1836, 1842 og 1845. Han hadde vesentlig andel i dissenterloven av 1845 og dessuten innflytelse på utviklingen av frihandelspolitikken. Som politiker var Arup preget av de europeiske liberale ideer.

Som kirkemann var Arup konservativ og noe høykirkelig, men var samtidig preget også av liberal tenkning. Han hevdet kirkens selvstendighet overfor staten og gikk inn for full religionsfrihet for jøder og kristne utenfor statskirken. Han ble formann for den store kirkekommisjonen 1859-70 som utredet en rekke kirkelige spørsmål. Resultatene av det omfattende arbeidet ble heller få, da det ikke var politisk vilje til å følge opp kommisjonens forslag.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.