Jason (satellitter)

Illustrasjon av satellitten Jason 2 i bane rundt Jorden. Oppgaven til Jason-satellittene er blant annet å studere endringer i det globale havnivået.
Av .

Artikkelstart

Jason er en serie amerikanske/franske jordobservasjonssatellitter for oseanografiske studier, spesielt globale havsirkulasjonsfenomener og havstrømmer. Et sentralt instrument om bord satellittene er en meget nøyaktig høydemåler.

Satellittene

Jason 1 ble skutt opp i 7. desember 2001 for å etterfølge Topex/Poseidon. De ble benyttet sammen fram til Topex/Poseidon ga seg i 2006. Jason 1 var aktiv fram til juli 2013. Da hadde satellitten kartlagt 95 % av Jordens hav. Satellitten bidro til ny kunnskap om havstrømmer, stigning av havnivået og gjorde det mulig med mer nøyaktig værvarsling.

I 2008 ble etterfølgeren, Jason 2, også kjent som OSTM (Ocean Surface and Topography Mission), skutt opp for å videreføre studiene som Jason 1 gjorde. Jason 2 var aktiv fram til oktober 2019. I løpet av sin tid i rommet har Jason 2 målt at det globale havnivået har steget med rundt fem centimeter.

Jason 3 ble skutt opp i 2016.

Sammen har Jason-satellittene og Topex/Poseidon-satellitten sørget for flere tiår med studier av havstrømninger og havnivå. Det planlegges to nye satellitter for å fortsette disse studiene. Oppdragene går under navnet Jason-CS (Jason Continuity of Service) og instrumentene vil fly om bord to Sentinel-satellitter: Sentinel 6A og Sentinel 6B. De er planlagt å skytes opp i 2020 og 2025.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg