Jacques Cassini

Faktaboks

Jacques Cassini
Født
18. februar 1677, Paris
Død
16. april 1756, Thury

Artikkelstart

Jacques Cassini var en fransk astronom og landmåler, sønn av astronomen Giovanni Domenico Cassini. Han etterfulgte i 1712 sin far som leder for det astronomiske observatorium i Paris.

I 1718 fullførte han arbeidet med å måle en meridianbue gjennom Frankrike mellom Dunkerque og Perpignan, som var påbegynt av Jean Picard i 1669. Arbeidet ble presentert i verket De la grandeur et de la figure de la terre (1720). Picard fant at meridianbuen var kortere i nord enn i sør, og trakk den konklusjonen at jorden var flatrrykt ved ekvator. Dette stred mot fysikernes beregninger av jordens form, og utløste en langvarig strid mellom forskningsmiljøer i Frankrike og England. Striden ble først bilagt flere tiår senere (i Cassinis disfavør) etter gjentatte måleserier, blant annet i Ecuador og svensk Lappland.

Blant Cassinis astronomiske studier kan nevnes Éléments d’astronomie (1740) og Tables astronomiques du soleil, de la lune, des planètes, des étoiles fixes et des satellites de Jupiter et de Saturne (1740).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg