Giovanni Domenico Cassini

Faktaboks

Uttale
cassˈini
Giovanni Domenico Cassini

Jean-Dominique Cassini

Født
8. juni 1625
Død
14. september 1712
Fødested
Perinaldo, Italia
Dødssted
Paris, Frankrike

Giovanni Domenico Cassini var en italiensk-fransk astronom som bestemte rotasjonstiden til Jupiter, Mars og Venus, og oppdaget fire av Saturns måner samt mellomrommet i Saturns ringer – nå kalt Cassinis deling. Romsonden Cassini som utforsket Saturn var oppkalt etter ham.

I 1672 målte han avstanden til Mars ved hjelp av triangulering sammen med Jean Richer, som førte til en ny forståelse av størrelsesforholdene i solsystemet.

Cassini satte opp de første tabellene over formørkelsene av Jupiters måner og utredet problemet om Månens librasjon. Han ledet dessuten geodetiske målinger, som skulle ligge til grunn for arbeider med kart og for å bestemme Jordens form. Han var også den første som nedskrev observasjoner av zodiakallyset.

Cassini var professor i Bologna i Italia fra 1650. I 1669 flyttet han til Paris i Frankrike etter invitasjon fra Ludvig 14, og ledet det nyopprettede observatoriet der fra det stod ferdig i 1671. Sønnen Jacques Cassini etterfulgte ham som direktør, og videreførte farens kartarbeider og oppfant Cassinis kartprojeksjon, som blant annet ble brukt for norske rektangelkart.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg