Jaa9 & OnklP
Jaa9 & OnklP under konsert.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Rapgruppe fra Lillehammer som består av rapperne Jaa9 (egentlig Johnny Engdal Silseth) og OnklP (egentlig Pål Tøien). Duoen springer ut av hiphop-kollektivet Dirty Oppland, som igjen var en sammenslåing av gruppene Verbal SNCZ og Ridderne av Det Norske Hus. De albumdebuterte med Sjåre Brymæ i 2004 og har siden vært blant landets mest populære rappere.

Gjennombrudd

Jaa9 & OnklP fikk tidlig et dedikert og relativt stort publikum ved å gi ut låter gratis på internett. Dette publikumet økte ytterligere med utgivelsene av mikstapen Bondegrammatikk – The Mixtape (2003) og Dirty Oppland-albumet Greatest Hits (2004). Duoen blandet kredibilitet og kommersialitet, troverdighet og skamløshet på en måte som til da hadde vært uhørt innen norsk hiphop. Jaa9 & OnklP var nemlig svært populære innad i rapmiljøet, samtidig som de med debutalbumet Sjåre Brymæ (2004) viste at de heller ikke var redde for å fri til et bredere publikum.

Solokarrièrer og comeback

Etter suksessen med debutalbumet og hitlåtene «Kjendisparty» og «Stank Ass Ho» i 2004, satset OnklP midlertidig videre med plateselskapet Pass It. Ut av dette samarbeidet kom det mørke og innadvendte soloalbumet Det kunne vært deg (2005). Duoen kom så tilbake i 2008 med Bondedramatikk – En gateplate i 2008 og Sellout det påfølgende året. Senere har de utgitt minialbumene Lasse og Geir (2011), og albumene Diskoteket er stengt (2013), Føkk ferie (2015) og Gamle hunder, nye triks (2016).

Jaa9 & OnklP har tidligere samarbeidet med rapperen Joddski under navnet Skills Misse Baren. De ga ut en selvtitulert EP i 2005. De siste årene har de to rapperne primært arbeidet med soloprosjekter, der Jaa9 ga ut sitt debutalbum, I Skyggen, i 2018, mens Onkl P kom med Pål Tøien, hans andre soloalbum i 2020. Onkl P deltok også på supergruppen Selskapet sin selvtitulerte EP i 2019, sammen med Tommy Tee, Mae og Lars Vaular.

Slekta

I 2013 dannet OnklP gruppen OnklP og De fjerne slektningene sammen med musikere fra blant annet Oslo Ess og Turboneger. Gruppen fikk en stor hit med låten «Panderosa» og ga i 2014 ut albumet Slekta til gode kritikker. Allerede samme året kom andrealbumet Slekta II, som inneholdt låten «Styggen på ryggen». Singelen var tidvis den mest strømmede låten på både Wimp og den norske versjonen av Spotify, og den ble nominert til «Årets hit» under Spellemannprisen i 2015. Her var dessuten Slekta II nominert til beste album i kategorien «Urban». De har senere utgitt Slekta III (2015), Slekta FYRE (2018) og Sorry for i går (2021).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg