Jørn Lier Horst

Faktaboks

Jørn Lier Horst
Født
27. februar 1970, Bamble
Foto: Trude Rønnestad
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Jørn Lier Horst er en norsk kriminalforfatter med bakgrunn fra politiet, som skriver etterrettelig og solid politikrim. Han arbeidet som etterforskningsleder i Vestfold politidistrikt fram til 2013, og handlingen i kriminalromanene er i all hovedsak lagt til områder han kjenner godt fra eget arbeid.

Horst er utvilsomt den mest produktive av alle norske kriminalforfattere som har debutert etter år 2000. Han har med et par unntak gitt ut en kriminalroman hvert år etter 2004 og har fra 2012 skrevet rundt 30 spenningsbøker i to serier for barn og unge. Horst etablerte i 2018 Capitana Forlag sammen med blant andre Petter Stordalen.

Debuten og de første bøkene

Horst debuterte i 2004 med kriminalromanen Nøkkelvitnet,som bygger på en virkelig drapssak som ikke ble oppklart. Debutboken er en politiroman helt på det jevne. Det som peker fremover mot effektiv og spennende krim med utspekulerte plott i denne første boken, er at vi her møter politimannen William Wisting som så blir gjennomgangsfigur og seriehelt i en solid rekke med kriminalromaner – tretten i tallet frem til og med 2018. Kriminalromanene Felicia forsvant (2005), Når havet stilner (2006), Den eneste ene (2007), Nattmannen (2009) og Bunnfall (2010) viser oss Wisting i arbeid ved Larvik politikammer, der det ikke er mangel på vanskelige saker. Men forfatterskapet når et annet nivå med Vinterstengt (2011) og Jakthundene (2012).

«William Wisting-krim»

Både Vinterstengt og Jakthundene er politiromaner av høy kvalitet, men det er Jakthundene som er blitt stående som et høydepunkt og kanskje også et vendepunkt i karrieren. I denne romanen blir Wisting selv gjenstand for etterforskning, mistenkt for å ha fabrikkert bevis. Han har mer enn noen gang behov for den hjelpen datteren Line, som er journalist i VG, kan gi. For denne romanen ble Horst belønnet med Rivertonprisen og Glassnøkkelen for henholdsvis beste norske og beste skandinaviske krim det året den kom ut. Den fikk også pris som beste oversatte krim i Sverige. På mange måter begynte forfatterens internasjonale gjennomslag med denne boken.

I de fleste av Horsts kriminalromaner skjer etterforskningen i et samspill med Wistings datter, som er journalist i VG, noe som i Hulemannen (2013) i uvanlig grad bidrar til farlige situasjoner og et spennende kappløp med forbryteren. Etter hvert er Horsts etterforsker blitt et så sterkt merkenavn at bøkene kan markedsføres som «en William Wisting-krim», slik det gjøres med boken fra 2015, Blindgang, der Wistings datter og en ung alenemor er viktige i oppklaringen av en gammel sak. I Når det mørkner (2016) møter vi William Wisting som ung politikonstabel i 1983 og får oppleve noe av det som formet ham til den politietterforskeren vi kjenner ham som i de tidligere bøkene. I Katharinakoden (2017) vender Wisting enda en gang tilbake til en gammel sak, men nye hendelser gjør at han må samarbeide med Kripos-etterforskeren Adrian Stiller, som tar seg av eldre, uløste saker. Wistings datter, Line, er også aktivt med i handlingen. Slik er det også i Det innerste rommet (2018), der Wisting får et hemmelig oppdrag fra riksadvokaten og setter ned en liten arbeidsgruppe for å finne ut hvordan en stor pengesum har endt på hytta til en kjent politiker. Også i denne boken er datteren en viktig medhjelper, og Stiller fra uløste saker i Kripos opptrer også her, i en litt tilbaketrukket rolle. Det er både et naturlig og nødvendig grep å innføre nye personer når Wisting i så stor grad har hatt scenen alene så lenge. Slik er det ikke overraskende at Kripos og Adrian Stiller er sentrale i handlingen i Illvilje (2019). Levninger etter en ung jente blir funnet. Hun er drept på samme måte som seriemorderen Tom Kerr pleide å gjøre. Men han sitter i fengsel, og det må være "Den andre" – Kerrs medhjelper – som står bak. Derfor tas Kerr ut av fengselet for at han skal påvise stedet der en han har drept ligger. Seriemorderen rømmer, og Wisting er den som står for det hele ansvar, slik datteren Line enda en gang er innblandet i en sak som tar flere mystiske og farlige runder før den kan oppklares.

Bøker for barn og unge

For barn og ungdom har Horst skrevet to populære serier, der enkeltbøker har vært nominert til Arks barnebokpris og Uprisen.

Den første serien er «Clue» og består av tretten spenningsbøker for ungdom. Serien, som ble påbegynt i 2012, handler om de tre ungdommene Cecilia, Leo og Une som, sammen med hunden Egon, løser ulike gåter med utgangspunkt i hjemstedet Skutebukta og det gamle pensjonatet Perlen. Bøkene tar oss gjennom ett år og hvert mysterium er på ulike vis knyttet til filosofi og vitenskapshistorie.

Den andre serien er skapt sammen med illustratør Hans Jørgen Sandnes. «Detektivbyrå nr. 2» er barnekrim, påbegynt i 2013 og med «Operasjon -» eller «Jakten på -» som fellestittel for de tjueto bøkene. De to barna, Tiril og Oliver, løser mysterier sammen med sporhunden Åtto i den idylliske småbyen Elvestad. Serien er lettlest og effektivt fortalt. To av bøkene, Operasjon Mørkemann og Operasjon Mumie, ble filmatisert i henholdsvis 2018 og 2019.

Horst har også utgitt en faktabok for barn om politiarbeid, Kriminalteknikk (2008), og en thriller basert på TV-serien «Kodenavn Hunter», Kodenavn Hunter – Dobbeltspill (2008). Den ble som en av de første bøkene i Norge også utgitt som e-bok.

Priser

Horst mottok Bokhandlerprisen 2011 for Vinterstengt. For Jakthundene mottok han Rivertonprisen, den skandinaviske krimprisen Glassnøkkelen og Svenska Deckarakademins pris for beste oversatte kriminalroman.

Forlagsdrift

Horst etablerte i 2018 Capitana Forlag sammen med blant andre Petter Stordalen og har selv en større eierandel i forlaget. Wisting-boken fra 2018, Det innerste rommet, kom ut der. Det gjorde også Nullpunkt (2018), boken han skrev sammen med Thomas Enger. Enger er også medforfatter av Røykteppe (2019). Flere kriminalforfattere gir nå ut sine bøker på dette forlaget.

Utvalgt bibliografi

Krim

  • Nøkkelvitnet, Gyldendal, 2004
  • Felicia forsvant, Gyldendal, 2005
  • Når havet stilner, Gyldendal, 2006
  • Den eneste ene, Gyldendal, 2007
  • Nattmannen, Gyldendal, 2009
  • Bunnfall, Gyldendal, 2010
  • Vinterstengt, Gyldendal, 2011
  • Landets eldste mann er død, Liv forlag, 2012
  • Jakthundene, Gyldendal, 2012
  • Hulemannen, Gyldendal, 2013
  • Blindgang, Gyldendal, 2015
  • Når det mørkner, Gyldendal, 2016
  • Katharinakoden, Gyldendal, 2017
  • Det innerste rommet, Capitana, 2018
  • Illvilje, Capitana, 2019

Clue-serien – krim for ungdom

  • Salamandergåten, 2012
  • Maltesergåten, 2012
  • Undervannsgåten, 2013
  • Gravrøvergåten, 2013
  • Libertygåten, 2014
  • Esmeraldagåten, 2014
  • Rivertongåten, 2015
  • Hodeskallegåten, 2015
  • Ulvehundgåten, 2016
  • Sjøormgåten, 2016
  • Einsteingåten, 2017
  • Triangelgåten, 2018

Detektivbyrå nr. 2 – barnekrim

  • Operasjon Tordensky, 2013
  • Operasjon Mørkemann, 2013
  • Operasjon Solnedgang, 2013
  • Operasjon Påskelilje, 2014
  • Operasjon Sommerøya, 2014
  • Operasjon Vindkast, 2014
  • Operasjon Bronseplass, 2014
  • Operasjon Plastpose, 2015
  • Operasjon Sirkus, 2016
  • Operasjon Spøkelse, 2016
  • Operasjon Sjørøver, 2016
  • Operasjon Mumie, 2016
  • Operasjon Skipsvrak, 2018
  • Operasjon Skrotnisse, 2018
  • Operasjon Svartskog, 2019
  • Operasjon Radius, 2019

Aktivitetsbøker for barn

  • Jakten på Kaptein Kroghs gull, 2015
  • Jakten på Jungelens Dronning, 2016
  • Jakten på Tyven-tyven, 2016
  • Detektivhåndboken, 2017
  • Jakten på slottets hemmelighet, 2018
  • Jakten på trollmannens bok, 2019

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg