Faktaboks

Jóhannes úr Kötlum
Jóhannes Bjarni Jónasson
Født
4. november 1899, Goddastaðir
Død
27. april 1972, Reykjavík
Jóhannes úr Kötlum, 1957
Jóhannes úr Kötlum, 1957
Av /𝒲.

Jóhannes úr Kötlum var en islandsk forfatter.

Han debuterte som lyriker i 1926 med den nyromantisk-pregede Bí, bí og blaka. Senere ble han sosialist, noe som merkes tydelig på hans diktning fra og med Samt mun ég vakna (1935). Samtidig som han skrev dikt med klare sosiale og politiske holdninger, skrev han også stemningsfulle naturdikt og strofer med inntrengende tolkninger av menneskelige følelser. Første del av hans forfatterskap er holdt i tradisjonelle former, og avsluttes i 1945 med samlingen Sól tér sortna.

Samme år begynte han å publisere formelt eksperimentelle dikt under pseudonymet Anonymus, og ga ut sin første modernistiske samling under eget navn i 1955: Sjödærga. Han ga også ut fem romaner og flere samlinger med dikt for barn.

Dessuten var han aktiv som oversetter, blant annet Agnar Mykles Lasso rundt fru Luna, og publiserte et stridsskrift til forsvar for Mykle i forbindelse med rettssaken om Sangen om den røde rubin.

Norske gjendiktninger er gjort av Ivar Orgland, blant annet Sjudøgra (1967).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg