Iran–Contras-affæren

Iran–Contras-affæren, politisk skandalesak i USA 1986–87. November 1986 ble det avslørt at USA i hemmelighet hadde solgt våpen til Iran via bl.a. israelske mellommenn. Offisielt ble salget forsvart som et forsøk på å komme i kontakt med moderate krefter i Iran, men det viste seg snart at den egentlige årsaken var at man brukte våpnene som byttemiddel mot amerikanske gisler i Libanon. Dette var klart i strid med USAs offisielle politikk slik den var vedtatt i den amerikanske kongressen, og verken utenriks- eller forsvarsdepartementet var kjent med byttehandelen. Saken utviklet seg til en skandale da det ble kjent at pengene fra våpensalget var blitt overført til opprørsstyrkene i Nicaragua (contras), i strid med vedtak i den amerikanske kongressen.

Iran–Contras-affæren rettet søkelyset på deler av presidentens stab og de muligheter som ligger i systemet for å operere uavhengig av folkevalgt kontroll. Saken førte til at sjefen for det nasjonale sikkerhetsråd (NSC), admiral John Poindexter, fikk avskjed. Det samme gjorde oberstløytnant Oliver North, som var hovedmannen bak operasjonene. Under høringen om saken kom det også frem at North og Poindexter, i samarbeid med avdøde CIA-sjef Casey, planla opprettelsen av en ny hemmelig etterretningsorganisasjon utenfor CIA. North ble 1989 dømt bl.a. for å ha forfalsket offentlige dokumenter og løyet for kongressen; benådet 1991. Poindexter ble 1990 dømt til seks måneders fengsel for å ha forsøkt å dekke over affæren; også han ble senere benådet. Undersøkelser og rapporter under den nye administrasjonen fra 1993 tyder på at verken president Reagan eller visepresident Bush var uvitende om forholdet.

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen har ikke blitt oppdatert siden den ble publisert på nett 14.02.2009.

Forfatter av denne artikkelen

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for USAs samtidshistorie

Hallvard Notaker Universitetet i Oslo

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.