Faktaboks

Indriði Einarsson
Født
30. april 1851
Død
31. mars 1939

Indriði Einarsson var en islandsk forfatter og nasjonaløkonom.

Etter skolegang i Reykjavík og studier i København arbeidet Indriði som revisor hos landshøvdingen fra 1879, og siden med sentrale oppgaver innen landets økonomistyring.

Samtidig med det administrative arbeidet skrev han teaterstykker. Som dramatiker regnes han som en pioner i det inntil hans tid fattige islandske teatermiljøet. De fleste av hans skuespill er bygd på islandsk historisk og folkloristisk materiale.

Indriði Einarsson gjorde også en stor innsats for at Island skulle få sitt nasjonalteater, og da dette ble åpnet i 1950, var det med hans Nýársnóttin (1872).

Til hans viktigste skuespill hører de realistiske Sverð og bagall (Sverd og bispestav, 1899) og Dansinn í Hruna (Dansen i Hruna, 1917). Han publiserte også en del andre skrifter, blant annet memoarer under tittelen Sjeð og lifað (Sett og levd, 1936). Han gjorde dessuten en viktig innsats som oversetter, blant annet av 14 av Shakespeares skuespill.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Páll Eggert Ólason 1948–52. Íslenzkar ævisskrár frá landnámstímum til ársloka 1940, I–V. Reykjavík: Hið íslenzka bókmenntafélag. II,392–3.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg