Hvedholm

Hvedholm slott

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Hvedholm er et gods og slott i Danmark, på det sørvestlige Fyn, på halvøya Horneland vest for Fåborg. Hovedgården har i dag et areal på 1770 dekar, hvorav 1550 dekar dyrket mark. Slottet brukes som hotell og konferansesenter.

Godset tilhørte i 1430-årene Laurens Jensen Panter, og gikk deretter i arv til hans etterkommere innenfor slektene Hardenberg, Bille og Brahe. Den siste mann av denne slekten, oberstløytnant Preben Brahe, opprettet i 1751 sammen med sin barnløse søster av gårdene Hvedholm, Østrupgaard og Steensgaard et stamhus, som i 1786 gikk i arv til slektningen Axel Frederik Bille, som antok navnet Bille-Brahe. Stamhuset ble opphøyet til grevskap med navnet Brahesminde i 1798. Hvedholm var grevskapets hovedsete, og gikk i arv innenfor slekten Bille-Brahe til det ble fri eiendom i 1928. Lensgreve Preben Bille-Brahe-Selby solgte samme år Hvedholm slott til den danske stat, mens avlsgården i 1937 ble solgt til den tidligere forpakteren.

Hvedholm slott

Hvedholm slott er et trefløyet anlegg med en bredere vestfløy. Østfløyen er utstyrt med et høyt tårn med barokkuppel. De eldste delene stammer fra slutten av 1500-tallet. En sørfløy som ble oppført etter en brann i 1681 ble revet igjen ved en ombygging i 1878–1882, da blant annet flere biblioteksaler ble tilføyd og tårnet ble forhøyet. Slottet ble ombygd til pleiehjem i 1928, nedlagt i 1993. I 1996 ble slottet omgjort til hotell.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg