Keihin

Artikkelstart

Keihin er en by- og industriregion i Japan. Regionen er Japans viktigste industriområde og inkluderer blant annet hovedstaden Tokyo og byene Yokohama og Kawasaki. Området omfatter KantoslettaHonshu og strekker seg fra Sagamibukta i sør til Maebashi i nord.

Hovedtyngden av industrien ligger i havnesonen langs Tokyobukta, både i de såkalte Keihin-havnene på vestsiden, og på østsiden mellom byene Chiba og Ichihara, hvor det er foretatt store utfyllinger for å vinne nytt land. Industrien i havneområdene omfatter særlig tungindustri, med blant annet enorme stålverk, oljeraffinerier, petrokjemiske anlegg og skipsverft.

Lenger inne i landet finnes elektroteknisk industri, bilindustri, tekstilindustri og annen forbruksvareindustri. Tokyo er i tillegg landets finansielle hovedstad og de fleste bankene er basert i byen.

Historie

Keihin-området fikk først betydning under Tokugawa-shogunatet (1603–1867), da Edo, som Tokyo da het, ble gjort til landets hovedstad. Mesteparten av Japans industri var da konsentrert i de gamle byene Kyoto og Osaka, i det området som senere utviklet seg til by- og industriregionen Hanshin.

Keihin opplevde en sterk økonomisk vekst etter Meiji-restaurasjonen i 1868, men ble først Japans viktigste økonomiske område etter andre verdenskrig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg