Keihin, by- og industriregion i midtre del av Japan, Honshu, omfatter Kantosletta fra Sagamibukta i sør til Maebashi i nord, og er Japans viktigste industriområde. De største byene som inngår i regionen er foruten hovedstaden Tokyo, Yokohama og Kawasaki.

Industrien omfatter særlig tungindustri, med enorme stålverk, oljeraffinerier, petrokjemiske anlegg, skipsverft m.m. Hovedtyngden av industrien er lokalisert til havnesonen langs Tokyobukta, både i den såkalte Kehin-ko («Keihin-havnen») mellom Kawasaki og Yokohama på vestsiden, og på østsiden mellom byene Chiba og Ichihara, hvor det er foretatt store utfyllinger for å vinne inn nytt land. Den elektrotekniske industri, bilindustrien, tekstilindustrien og øvrig forbruksvareindustri, er hovedsakelig lokalisert lenger inne i landet.

Keihin-området fikk betydning først under Tokugawa-shogunatet (1603–1867), da Edo (som Tokyo da het) ble gjort til hovedstad. Mesteparten av landets industri var på den tid konsentrert til de gamle byene Kyoto og Osaka, i det området som senere utviklet seg til by- og industriregionen Hanshin. Keihin opplevde en sterk økonomisk vekst etter Meiji-restaurasjonen i 1868, men ble først etter den annen verdenskrig Japans viktigste økonomiske område.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.