Keihin, by- og industriregion i midtre del av Japan, Honshu, omfatter Kantosletta fra Sagamibukta i sør til Maebashi i nord, og er Japans viktigste industriområde. De største byene som inngår i regionen er foruten hovedstaden Tokyo, Yokohama og Kawasaki.

Industrien omfatter særlig tungindustri, med enorme stålverk, oljeraffinerier, petrokjemiske anlegg, skipsverft m.m. Hovedtyngden av industrien er lokalisert til havnesonen langs Tokyobukta, både i den såkalte Kehin-ko («Keihin-havnen») mellom Kawasaki og Yokohama på vestsiden, og på østsiden mellom byene Chiba og Ichihara, hvor det er foretatt store utfyllinger for å vinne inn nytt land. Den elektrotekniske industri, bilindustrien, tekstilindustrien og øvrig forbruksvareindustri, er hovedsakelig lokalisert lenger inne i landet.

Keihin-området fikk betydning først under Tokugawa-shogunatet (1603–1867), da Edo (som Tokyo da het) ble gjort til hovedstad. Mesteparten av landets industri var på den tid konsentrert til de gamle byene Kyoto og Osaka, i det området som senere utviklet seg til by- og industriregionen Hanshin. Keihin opplevde en sterk økonomisk vekst etter Meiji-restaurasjonen i 1868, men ble først etter den annen verdenskrig Japans viktigste økonomiske område.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.