Faktaboks

Hiroshi Sugimoto
Født
23. februar 1948, Tokyo, Japan
Horisont
Hiroshi Sugimoto, Norskehavet, Vesterålen, 1990. Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.
Av /© Sugimoto, Hiroshi/BONO.

Hiroshi Sugimoto er en japansk kunstner, fotograf og arkitekt. Han er kjent for sine «fotografier av tid» – motiver med opptil flere timers eksponeringstid, noe han omtaler som «tidskapsler».

Sugimotos arbeid viser en interesse for vitenskap og framstillinger av historie. Han sies å ville undersøke filosofiske oppfatninger av tid og rom, og forholdet mellom forestilling og virkelighet. Blant hans mest kjente arbeider er seriene Seascapes og Theatres, påbegynt i henholdsvis 1980 og 1978. Sistnevnte består av fotografier av kinosaler og -lerreter med eksponeringstid lik filmen som vises på lerretet. Seascapes er nærmest identiske avbildninger i svart-hvitt av ulike hav og horisonter, fra Norskehavet ved Vesterålen til Svartehavet og Tasmanhavet, med opptil tre timers eksponeringstid.

Den tidlige serien Dioramas, påbegynt i 1976, er avbildninger av utstillingsmontere fra ulike etnografiske museer. Serien Portraits, påbegynt i 1999, er tilsvarende fotografier fra vokskabinetter.

Sugimotos fremgangsmåte skaper meditative bilder som forener abstraksjon med det konkrete ved de avfotograferte motivene. Gjennom sin særegne arbeidsprosess åpner han for innsikt i hvordan det fotografiske mediet kan tilsløre og endre vårt bilde av virkeligheten.

Sugimoto har mottatt flere priser for sitt arbeid, deriblant den svenske Hasselbladprisen i 2001, den britiske Centenary Medal fra The Royal Photographic Society i 2017 og den amerikanske National Arts Club Medal of Honor in Photography i 2018.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg