Hestskjær fyr

Hestskjær fyrstasjon i Averøy kommune.
Hestskjær fyrstasjon i Averøy kommune.
Hestskjær fyrstasjon i Averøy kommune.
Av .

Artikkelstart

Hestskjær fyr er en fyrstasjon som ligger på Hustadvika, på Vestre Hestskjæret utenfor Averøya i Møre og Romsdal. Den ble opprettet i 1879, automatisert og avbemannet i 1986.

  • Tårnets høyde: 20,3 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 24,5 meter
  • Lysvidde: 10,2 nautiske mil
  • Lyskarakter: Oc (2) WRG 8s

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter skjæret den ligger på, men opphavet er usikkert.

Historikk

Vestre Hestskjæret ligger utsatt til og det ble derfor bygget en meget solid fyrstasjon. Et solid steintårn ble bygget sammen med en bolig i samme materiale. Den rommet fyrvokteren og hans familie og en enslig assistent. Bygningene ble allikevel skadet av storm og bølger, og i 1893 ble derfor fyrstasjonen forsterket ved at fyrtårnet fikk en ekstra beskyttelsesmur av gråstein nesten helt til topps på tårnet. Samtidig ble trenaustet erstattet av et i betong. I 1905 forsterket man fyrlyset ved installasjon av glødenett.

I 1943 ble Hestskjæret fyrstasjon gjort om fra familiefyr til tørnstasjon, og i 1960 ble den bygd om og elektrifisert. Det ble da bygget en fyrbygning i tre etasjer av betong. Den er dermed den siste oppførte fyrbygningen i Fyrvesenet. Hver av tjenestemennene hadde et soverom og et arbeidsrom, med felles kjøkken og bad. Samtidig ble det bygget et syv meter høyt fyrtårn på toppen av den nye fyrbygningen. Rundt 2008 ble fyret ombygd til solcelledrift med batteribank. Det har aggregat som reserve. Fyret har egen venneforening som leier fyrbygningen av Kystverket og arrangerer guidede turer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Birger Bjørkhaug og Sven Poulsson (1986). Norges fyr. Fra svenskegrensen til Stad, bind 2. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg