Faktaboks

Askøyna

Askøy

Askøyna er en øy i Askøy kommune, Vestland, like nordvest for Bergen. Askøyna strekker seg i sørøstlig retning mellom Hjeltefjorden i vest og Herdlefjorden i øst inn mot Bergen sentrum. Øya har et areal på 91,4 kvadratkilometer og har 29 430 innbyggere (2022). Dette svarer til 91 prosent av kommunens samlede areal og 99 prosent av folkemengden.

Askøyna har i alt fem tettsteder; det klart største er kommunesenteret Askøy tettsted som dekker store områder sørvest, sør og sørøst på øya og har 23 952 innbyggere (2021). Andre tettsteder på øya er (folketall 2021): Hanøy (Hanøyna; 869) og Davanger (337) i vest og Frommereid (Fromreide; 883) mellom Kjerrgardsosen i vest til Hauglandsosen i øst, lenger nord på øya.

Navnet er etter gården Ask nordøst på Askøyna etter treslaget ask.

I middelalderen het Askøyna Fenring, sannsynligvis av norrønt fen, 'sump, myr', og (h)ringr, 'ring', og sikter til formen på vestsiden av øya.

Kart

Askøyna
Askøyna
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg