Faktaboks

Henrik (7.)

Henrik (VII)

tysk Heinrich

engelsk Henry

Født
1211, Kongedømmet Sicilia (nå i Italia)
Død
12. februar 1242, Martirano, Calabria, Kongedømmet Sicilia (nå i Italia)
Henrik (7.)
Henrik, tysk-romersk konge fra 1220 til 1235. Framstilling fra 1500-tallet.
Av .

Henrik (7.) var konge av Sicilia fra 1212 til 1217 og tysk-romersk medkonge fra 1220 til han ble avsatt i 1235. Han var sønn av keiser Fredrik 2. og dennes første hustru Constanse av Aragon.

Som spedbarn ble Henrik i 1212 kronet til konge av Sicilia fordi faren, som gjennom sin mor hadde arvet dette kongedømmet, hadde vært nødt til å godta en avtale med paven da han samme år ble valgt til tysk konge: Sicilia og de tyske delene av riket skulle ikke styres av samme hersker. Men i 1217 tok faren tilbake den sicilianske kongeverdigheten, mens han samtidig ga sønnen tittelen hertug av Schwaben og i 1220 fikk ham valgt til tysk medkonge.

Henrik ble kronet til tysk konge i 1222, men som umyndig stod han fortsatt under regentskap (fra 1225 under hertug Ludvig 1. av Bayern) inntil han selv tok makten i slutten av 1228. Ettersom hans far keiseren stort sett oppholdt seg på Sicilia, kunne Henrik i begynnelsen regjere forholdsvis uforstyrret i de tyske delene av riket, men han møtte snart motstand, både fra de tyske fyrstene – som mente han ga riksbyene for store rettigheter på fyrstenes bekostning – og fra faren, som var avhengig av fyrstenes støtte i sin konflikt med paven om herredømmet i Italia.

Henrik prøvde forgjeves å få hjelp fra den franske kongen, men mistet etter hvert også støtten fra de få lokale fyrstene som hadde fulgt ham, og i 1235 måtte han underkaste seg farens vilje. Ved et møte i Worms samme år ble Henrik avsatt som konge, og han levde resten av sitt korte liv som statsfange, først i Tyskland og deretter i Italia, der han døde i 1242 under uklare omstendigheter. Han ble etterfulgt som tysk konge av sin yngre bror Konrad 4.

Navn og nummer

Tradisjonen med å sette hans nummer i parentes skyldes at man ønsket å unngå forveksling med en annen Henrik 7., som i 1308 ble valgt til tysk konge og i 1312 kronet til tysk-romersk keiser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg