Hendravirus infeksjon

Hendravirus infeksjon har høy dødelighet hos hester og mennesker.

Virus og reservoar

Hendravirus ble første gang isolert i 1994 i Hendra i Australia. Reservoaret for viruset er store flaggermus (flying fox). Hedravirus er nært beslektet med Nipahvirus, som har forårsaket utbrudd i Malaysia, Singapore, Bangladesh og India.

Smitte

Hester blir smittet gjennom urin og ekskrementer fra flaggermusene. Når mennesker er blitt smittet, er smitten kommet fra hester, etter direkte kontakt med syke hester eller med materiale fra døde hester. Hendra virus infeksjon er derfor en zoonose.

Hedrainfeksjon hos hester

Etter at hendravirus ble første gang ble i Hedra på østkysten av Australia i 1994, har det vært en rekke små utbrudd langs østkysten av Australia, de aller fleste i staten Queensland. Dødeligheten blant hester har vært 75 %.

Infeksjon hos mennesker

I et fåtall av utbruddene har det vært smitte til mennesker. Sykdombildet har i startfasen vært preget av luftveissymptomer og andre alvorlige influensaliknende symptomer. I noen tilfeller har sykdommen progrediert og pasientene har utviklet hjernebetennelse (encefalitt). 60 % av pasientene har dødd.

Diagnostikk og behandling

Uilke laboratorie tester er blitt brukt i diagnostikken. De få tilfellene man har hatt, har gitt små muligheter til å teste ut antivirale midler, og nytten er derfor uavklart.

Forebygging

Det er utviklet en vaksine som er tilgjengelig for bruk til hester, og som kanskje også kan brukes til mennesker.

Mennesker bør unngå kontakt med eller gjennomføre strenge hygieniske tiltak om de kommer i kontakt med syke og døde hester i områder hvor det er utbrudd eller hvor de aktuelle flaggermusene finnes.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg