Heisetra

Heisetra.

Artikkelstart

Heisetra er en ubetjent turisthytte i Vestfoldmarka. Hytta drives av Sandefjord Turistforening (del av Den Norske Turistforening) og ligger ved Svartåa i Sandefjord i Vestfold og Telemark, 98 meter over havet.

Det går bilvei til Heisetra hele året, og fra turisthytta er det merkede sommerruter til Kodal, Trollsvannstua, Hvarnes og Rønningen.

Navnet

Turisthytta har navn etter den gamle gården Heia like ved.

Historikk

Svartåa har lang historie som fløtningsvassdrag og kraftkilde for møller og sagbruk. Gården Heia ved elva har vært drevet i flere hundre år, og det ble bygget et sagbruk på plassen i 1635. I 1835 kjøpte familien Treschow opp gården og området rundt for å utnytte skogene. I 1940 ble det bygget en hytte ved gården for å ha husrom til folk som hogg ved for å lage trekull og knott. Skogstua ble siden utvidet og i 1983 fikk Sandefjord Turistforening leie den som turisthytte. De døpte hytta Heisetra og bygget et ny og større hytte like ved i 1995. I 2008 ble det i tillegg bygget en ny hytte på plassen med bidrag fra Olav Thons Stiftelse. Heisetra har i alt 25 sengeplasser.

Kart

Heisetra
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Ore, Knut M (2008). En gave for fremtiden – hytter over hele landet. Den Norske Turistforening

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg