Faktaboks

Heinz Kohut
Født
1913
Død
1981

Heinz Kohut var en østerriksk-amerikansk psykoanalytiker og regnes som grunnleggeren av psykoanalytisk selvpsykologi. Han utviklet en ny teori om narsissisme som fremhevet selvets behov for anerkjennelse, respekt og «speiling» samt behov for noen å se opp til (idealisere) og behov for andre som er lik en selv (tvillingsjel; alter ego). Kohut var blant de første som fremhevet betydningen av empati for forståelse og behandling av andre mennesker.

Bakgrunn

Heinz Kohut ble født i Wien i Østerrike, av jødiske foreldre. Han påbegynte sine medisinstudier ved Universitetet i Wien i 1932 og fullførte dem i 1938. Da nazistene invaderte Østerrike i 1939, søkte han tilflukt i London og bodde hos sin onkel. Senere reiste han videre til USA, hvor han ankom i 1940. I USA arbeidet han klinisk innenfor nevrologi og psykiatri ved Universitetet i Chicago.

Overgangen fra medisin til psykoanalyse

Kohut var allerede kjent med psykoanalysen og hadde selv gjennomgått psykoanalytisk terapi, men det var først etter ankomsten til USA i 1940 at han virkelig utviklet en dypere interesse for feltet. Her startet Kohut en didaktisk analyse, som er en form for terapeutisk selv-analyse for fremtidige psykoanalytikere, under veiledning av psykoanalytikeren Ruth Selke Eissler. Senere utdypet han sin kunnskap innen psykoanalyse ved å studere ved den private utdanningsinstitusjonen Chicago psykoanalytiske institutt (Chicago Psychoanalytic Institute). Etter å ha fullført de psykoanalytiske studiene i 1946, fikk Kohut en stilling ved instituttet. Dette markerte slutten på hans medisinske karriere og starten på hans psykoanalytiske arbeid.

Forfatterskap

Heinz Kohut arbeidet med psykoanalytiske studier som fokuserte på selvet, narsissisme, og empatiens rolle i psykoanalyse. Selvet innen psykoanalyse ble også hovedtemaet i hans forfatterskap. Hans mest betydelige verker inkluderer bøkene:

  • The Analysis of the Self: A Systematic Analysis of the Treatment of the Narcissistic Personality Disorders (1971)
  • The Restoration of the Self (1977)
  • How Does Analysis Cure? (1984, utgitt posthumt med redaktørene Arnold Goldberg og Paul Stepansky)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg