Harvard

/© IWM CH 606.

North American Harvard var et amerikansk toseters, enmotors treningsfly brukt under andre verdenskrig. Flyet fikk navnet AT-6 Texan i den amerikanske hærens flyvåpen, SNJ i den amerikanske marinen, og navnet Harvard i Storbritannia, og dette navnet ble også brukt av Norge. Flyet var brukt av en rekke nasjoner under og etter krigen, blant annet av Luftforsvaret i Norge.

Historie

Harvard brukt av Luftforsvaret
/Norsk Luftfartsmuseum.

Harvard var en videreutvikling av treningsflyet NA-16, se North American Aviation, som fløy første gang 1. april 1935 og var levert den amerikanske hærens flyvåpen under betegnelsene BT-9 og BT-14. Modellen NA-36, som var utgangspunktet for seriene av Harvard, Texan og SNJ fløy første gang 16. juni 1937, og ble levert det britiske flyvåpenet som Harvard fra 1938, og som AT-6 Texan til den amerikanske hærens flyvåpen og SNJ til den amerikanske marinen fra 1940. I alt ble omkring 17 000 fly produsert av North American Aviation og på lisens i Canada av Noorduyn Aviation.

Det norske flyvåpenet fikk levert 23 Harvard under andre verdenskrig, fra januar 1945. Disse var brukt ved flyskolen i Winkleigh i Devon, England, etter først å hatt et på lån fra høsten 1944 ved treningsleiren Little Norway i Canada. Det ble anskaffet ytterligere fly av Luftforsvaret etter krigen, som hadde i alt 39 Harvard frem til flytypen ble tatt ut av bruk i 1956.

Spesifikasjoner

Varianten Harvard Mk IIB var utstyrt med en Pratt & Whitney Wasp nisylindret stjernemotor med en ytelse på 550 hestekrefter.

  • Vingespenn: 13,06 meter
  • Lengde: 8,56 meter
  • Lastet startvekt: 2382 kilogram
  • Toppfart: 330 kilometer i timen ved 5000 fot (1524 meter)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg