Harrier II

/U.S. Air Force photo.

Boeing AV-8B Harrier II er et enmotors jetdrevet V/STOL angrepsfly. Det er en amerikansk utgave av den britiske BAe Harrier.

Historie

Harrier GR9 fra det britiske flyvåpenet
.
Lisens: CC BY SA 2.0

Harrier II ble opprinnelig utviklet av McDonnell Douglas med en ny og større superkritisk vinge av karbonfiber, deler av skroget produsert av karbonfiber, bedre aerodynamikk, forbedrede luftinntak, og en ny cockpit som hadde samme standard som jagerfly.

AV-8B Harrier II fløy første gang 9. november 1978, og flytypen ble levert det amerikanske marinekorpset fra 1983. En oppgradert utgave, Harrier II Plus, som fløy første gang i 1992, var produsert i samarbeid mellom USA, Spania og Italia. Harrier II var også produsert i Storbritannia for det britiske flyvåpenet som Harrier GR.5, GR.7 og GR.9. Eldre Harrier II-fly ble bygd om til Harrier II Plus i USA til bruk for US Marine Corps. Harrier II Plus har dessuten vært montert av Alenia i Italia og CASA for leveranse til den italienske og spanske marine.

Harrier II ble tatt ut av bruk i Storbritannia i 2011, men var ved utgangen av 2022 fremdeles i bruk i det amerikanske marinekorpset og av den italienske og den spanske marinen.

Spesifikasjoner

AV-8B Harrier II Plus er utstyrt med en Rolls-Royce Pegasus turbofanmotor, se flymotor, med en skyvkraft på 105,9 kilonewton. Flyet er utrustet med en 25-millimeter maskinkanon, og har syv festemaster for en våpenlast opptil 5,407 tonn.

  • Vingespenn: 9,25 meter
  • Lengde: 14,12 meter
  • Lastet startvekt: 14 060 kg
  • Topphastighet: 1075 kilometer i timen ved havnivå
  • Aksjonsradius: 1111 kilometer med syv 500-punds bomber

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg