Harald Bjorvand, norsk språkforsker, germanist. Magistergrad i sammenlignende germansk språkvitenskap fra Universitetet i Oslo 1970. Dr.philos. 1988. Amanuensis i historisk språkvitenskap ved Universitetet i Oslo 1974. Professor i sammenlignende germansk filologi samme sted 1990.

Bjorvand har særlig arbeidet med de gamle germanske språkene, med hovedvekt på nordgermansk (nordisk) morfologi og fonologi. Magisteravhandlingen tok for seg endringer i bøyningen av hunkjønnsord i norrønt, mens doktoravhandlingen, Holt og holtar. Utviklingen av det indoeuropeiske kollektivum i norrønt (publisert 1994), drøfter bakgrunnen for at visse intetkjønnsord i norrønt kan ha en alternativ flertallsendelse på -ar, som i tittelens holt og holtar.

Sentralt i Bjorvands forskning står studiet av arveordenes etymologi, det er de nedarvede ordenes formelle og semantiske utvikling. Et årelangt samarbeid med indogermanisten Fredrik Otto Lindeman munnet i 2000 ut i den etymologiske ordboken Våre arveord, som kom i ny og utvidet utgave i 2007 (1430 s.). Dette er den første etymologiske ordboken for bokmål siden Falk og Torps Etymologisk ordbog over det norske og det danske sprog (1903–06), som også var et samarbeid mellom en germanist og en indogermanist.

I forlengelse av arbeidet med etymologi har Bjorvand i senere år også publisert en rekke artikler om tolkningen av nordiske stedsnavn, bl.a. OsloSola og Skåne, hvor hans prioritering av navnenes formelle og rent lydlige side har ført til revurdering av flere etablerte tolkninger.

  • Askedal, John Ole m.fl. (red.): Germansk filologi og norske ord. Festskrift til Harald Bjorvand på 70-årsdagen den 30. juli 2012, Oslo 2012, ISBN 978-82-7099-700-8. Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.