Faktaboks

Harald Bjorvand
Født
30. juli 1942, Askim

Harald Bjorvand, norsk språkforsker, germanist. Magistergrad i sammenlignende germansk språkvitenskap fra Universitetet i Oslo 1970. Dr.philos. 1988. Amanuensis i historisk språkvitenskap ved Universitetet i Oslo 1974. Professor i sammenlignende germansk filologi samme sted 1990.

Bjorvand har særlig arbeidet med de gamle germanske språkene, med hovedvekt på nordgermansk (nordisk) morfologi og fonologi. Magisteravhandlingen tok for seg endringer i bøyningen av hunkjønnsord i norrønt, mens doktoravhandlingen, Holt og holtar. Utviklingen av det indoeuropeiske kollektivum i norrønt (publisert 1994), drøfter bakgrunnen for at visse intetkjønnsord i norrønt kan ha en alternativ flertallsendelse på -ar, som i tittelens holt og holtar.

Sentralt i Bjorvands forskning står studiet av arveordenes etymologi, det er de nedarvede ordenes formelle og semantiske utvikling. Et årelangt samarbeid med indogermanisten Fredrik Otto Lindeman munnet i 2000 ut i den etymologiske ordboken Våre arveord, som kom i nye og utvidete utgaver i 2007 (1430 s.) og 2019 (1604 s.) Dette var den første etymologiske ordboken for bokmål siden Falk og Torps Etymologisk ordbog over det norske og det danske sprog (1903–06), som også var et samarbeid mellom en germanist og en indogermanist.

I forlengelse av arbeidet med etymologi har Bjorvand også publisert en rekke artikler om tolkningen av nordiske stedsnavn, bl.a. Oslo, Sola og Skåne, hvor hans prioritering av navnenes formelle og rent lydlige side har ført til revurdering av flere etablerte tolkninger.

Litteratur

  • Askedal, John Ole m.fl. (red.): Germansk filologi og norske ord. Festskrift til Harald Bjorvand på 70-årsdagen den 30. juli 2012, Oslo 2012, ISBN 978-82-7099-700-8.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg