Hans Bendix var en dansk avistegner, bokillustratør og skribent, særlig kjent for sine avistegninger for de danske avisene Social-demokraten (1922–1949) og Politiken (fra 1950–). Her bidro han med både politiske karikaturtegninger og reportasje-, teater- og portrett-tegninger.

Han utdannet seg opprinnelig til maler i Paris, København og London og debuterte ved Kunstnernes Etterårsudstilling i København 1922.

Ved siden av en livslang karriere som avistegner i Social-demokraten og Politiken ga han ut en rekke bøker med egne tekster og illustrasjoner. Han ga blant annet ut egne erindringsbøker i fire bind og reportasjebøker med tekst og tegninger fra sine reiser i flere land.

Tegnestilen hans var lett og uttrykksfull, han festet flyktige bevegelser, mimikk og personlige karaktertrekk til papiret. Ofte skildret han kvinnekroppen i sine tegninger og bokillustrasjoner. Han utførte også en rekke portretter av kjente internasjonale kunstnere, som for eksempel Marc Chagall. Disse er blant annet samlet i boken Krop og kontrafejer (1974).

Han var medredaktør i de danske antinazistiske tidsskriftene Aandehullet og Kulturkampen på 1930-tallet, og under andre verdenskrig (fra 1941–45) levde han i eksil i USA på grunn av sine antinazistisk- satiriske tegninger.

Bendix virket også som litteratur- og kunstkritiker. Han var formann for Danske Bladtegnere 1949–60 og medlem av kunstnerforeningen Grønningen fra 1928 (æresmedlem 1976). Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Oslo eier flere av hans karikaturtegninger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.