Hans Bendix, dansk avistegner, bokillustratør og skribent, særlig kjent for sine avistegninger for de danske avisene Social-demokraten (1922–49) og Politiken (fra 1950–). Her bidro han med både politiske karikaturtegninger og reportasje-, teater- og portrett-tegninger.

Han utdannet seg opprinnelig til maler i Paris, København og London og debuterte ved Kunstnernes Etterårsudstilling i København 1922.

Ved siden av en livslang karriere som avistegner i Social-demokraten og Politiken ga han ut en rekke bøker med egne tekster og illustrasjoner. Han ga blant annet ut egne erindringsbøker i fire bind og reportasjebøker med tekst og tegninger fra sine reiser i flere land.

Tegnestilen hans var lett og uttrykksfull, han festet flyktige bevegelser, mimikk og personlige karaktertrekk til papiret. Ofte skildret han kvinnekroppen i sine tegninger og bokillustrasjonerHan utførte også en rekke portretter av kjente internasjonale kunstnere, som for eksempel Marc Chagall. Disse er blant annet samlet i boken Krop og kontrafejer (1974). 

Han var medredaktør i de danske antinazistiske tidsskriftene Aandehullet og Kulturkampen på 1930-tallet, og under andre verdenskrig (fra 1941–45) levde han i eksil i USA på grunn av sine antinazistisk- satiriske tegninger. 

Bendix virket også som litteratur- og kunstkritiker. Han var formann for Danske Bladtegnere 1949–60 og medlem av kunstnerforeningen Grønningen fra 1928 (æresmedlem 1976). Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Oslo eier flere av hans karikaturtegninger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.