Faktaboks

Hans Bendix
Født
19. januar 1898, København
Død
10. desember 1984
Tidsskriftet Aandehullet nummer 1, Årgang 1933
Forside av en utgave av det antinazistiske danske tidsskriftet Andehullet, der Bendix var medredaktør.

Hans Bendix var en dansk avistegner, bokillustratør og skribent, særlig kjent for sine avistegninger for de danske avisene Social-demokraten (1922–1949) og Politiken (fra 1950–). Her bidro han med både politiske karikaturtegninger og reportasje-, teater- og portrett-tegninger.

Tegner og skribent

Han utdannet seg opprinnelig til maler i Paris, København og London og debuterte ved Kunstnernes Etterårsudstilling i København 1922.

Ved siden av en livslang karriere som avistegner i Social-demokraten og Politiken ga han ut en rekke bøker med egne tekster og illustrasjoner. Han ga blant annet ut egne erindringsbøker i fire bind og reportasjebøker med tekst og tegninger fra sine reiser i flere land.

Tegnestilen hans var lett og uttrykksfull, han festet flyktige bevegelser, mimikk og personlige karaktertrekk til papiret. Ofte skildret han kvinnekroppen i sine tegninger og bokillustrasjoner. Han utførte også en rekke portretter av kjente internasjonale kunstnere, som for eksempel Marc Chagall. Disse er blant annet samlet i boken Krop og kontrafejer (1974).

Han var medredaktør i de danske antinazistiske tidsskriftene Aandehullet og Kulturkampen på 1930-tallet, og under andre verdenskrig (fra 1941–1945) levde han i eksil i USA på grunn av sine antinazistisk- satiriske tegninger.

Bendix virket også som litteratur- og kunstkritiker. Han var formann for Danske Bladtegnere 1949–1960 og medlem av kunstnerforeningen Grønningen fra 1928 (æresmedlem 1976). Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Oslo eier flere av hans karikaturtegninger.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg