Handel og Kontor, landsomfattende fagforening stiftet 1908, tilsluttet Landsorganisasjonen i Norge (LO) siden 1931. Handel og Kontor organiserer kontor-, service- og butikkfunksjonærer samt funksjonærer i industrien. Det er det tredje største forbundet i LO med over 71 000 medlemmer (2018).

Forbundet har sekretariat i Oslo og utgir bladet HK-nytt. Forbundsleder er Trine Lise Sundnes, som etterfulgte Sture Arntzen 1. juli 2013. Arntzen hadde da vært Handel og Kontors leder siden 1994.

Deler av medlemsmassen er organisert i fire landsomfattende avdelinger: Fagforening for luftfart og reiseliv, Vin og brennevinfunksjonærenes forening, LO finans HK og Fiskarorganisasjonenes Funksjonærforening. Til sammen utgjør disse fire Sammenslutningen av landsomfattende avdelinger (SLA). For øvrig har Handel og Kontor medlemmer innen alle bransjer i privat sektor og i hele landet.

Forbundet het opprinnelig Den Underordnede Handelsstands Landsforbund i Kristiania, skiftet senere navn til Norges Handels- og Kontorfunksjonærers Forbund, og fikk sitt nåværende navn i 1977.

  • Fjellvik, Einar: HK 100 år, 2008

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.