Hamarnesgrotten, 2,9 kilometer lang karsthule i Rana kommune. Grotten består i hovedsak av store, rørformede passasjer (trykkledninger). Grotten er fossil (tørrlagt), og dannelsen må ha foregått under et grunnvannsspeil som lå minst 250 meter høyere enn i dag. Grotten inneholder til dels store mengder sedimenter som skriver seg fra istidene, og den har hatt betydelige forekomster av dryppstein og bjørneskjeletter, men er nå fullstendig utplyndret.

Dateringer av speleothemer (dryppstein og lignende) viser at dannelsen av Hammarnesgrotten i hovedsak foregikk for minimum 550 000 år siden, og morfologiske analyser viser at hovedutformingen av grotten høyst sannsynlig skjedde for 1–2 millioner år siden. Hamarnesgrotten ble oppdaget og delvis utforsket på siste halvdel av 1800-tallet, noe de mange innskrifter med årstall vitner om. Geologen Gunnar Horn brukte blant annet Hamarnesgrottene som utgangspunkt for sin teori om subglasial speleogenese.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg