Faktaboks

Guri Egge

Guri Egge Šipuš

Gulle Egge

Født
6. juni 1948, Oslo
Guri Egge
Guri Egge har gjort seg spesielt bemerket innen samtidsmusikk og eksperimentelt musikkteater.
Guri Egge
Av .

Guri Egge er en norsk sanger (sopran) og sangpedagog som har gjort seg spesielt bemerket på samtidsmusikkfeltet.

Utdannelse

Guri Egge er utdannet ved Norges Musikkhøgskole, med diplom- og debutkonsert i Universitets aula, Oslo 1974. Hun studerte senere med pedagoger i Østerrike, Tyskland, USA og Danmark.

Kunstnerisk virksomhet

Om hennes posisjon i norsk musikkliv har komponisten Magne Hegdal skrevet: «Guri Egge har en helt spesiell plass i norsk musikkliv. Fra første stund gjorde hun seg bemerket som representant for det nyskapende. Samtidig har hun en solid forankring i tradisjonen – som man må for å kunne uttrykke noe nytt med styrke og verdighet.»

Egge har holdt konserter i inn- og utland. Hun har gitt ca. 1700 skolekonserter for Rikskonsertene og vært solist ved en rekke internasjonale festivaler, i blant annet Bergen, Reykjavik, København, Stockholm og Darmstadt, og under Ultima, ISCM, Kulturwerkstatt Berlin, Zagreb Musikbiennale.

Hun har fått flere verk skrevet spesielt for seg, og har uroppført nærmere 50 norske verk av komponister som Magne Hegdal, Olav Anton Thommessen, Gisle Kverndokk, Synne Skouen og Henrik Hellstenius.

Guri Egge har spilt inn flere CD-er, deriblant soloalbumet Songs From the Last Century (2006).

Scenisk virksomhet

Egges sceniske erfaring inkluderer opera-, kabaret-, musikal- og eksperimentelt musikkteater. Hun har fem soloforestillinger på repertoaret: Sir Peter Maxwell DaviesMiss Donnithorne's Maggot, som hun mottok en internasjonal pris for under Den Norske Operas gjestespill i Kulturwerkstatt Berlin 1988 «Für die aussergewöhnliche gesangliche Leistung als Miss D». Av andre verk kan nevnes The Medium (Davies), Recitations (Georges Aperghis), Et operakammer (Thommessen), en gave fra Rikskonsertene til hennes 50-årsdag som ble uroppført under Ultima 2001, og Veslemøy synsk (Thommessen), uroppført i 2008 i Stavanger med pianist Håkon Austbø.

Av TV-produksjoner kan nevnes hovedrollen C bonde i TV-operaen Et sjakkspill (Bjørn Kruse), som vant 1. pris for beste TV-produksjon under Salzburg-festspillene i 1983, samt tittel-rollen Gulle i Dusj, en videopera for 2 (Skouen) 1983.

Blant radio-produksjoner kan nevnes hovedrollen Hallodame og Alfa i radio-operaen Alfa og Romeo (Tor Halmrast og Torgeir Rebolledo Pedersen), som mottok Edvard-prisen 1999.

Pedagogisk virksomhet

Egge har også et langt virke som sangpedagog: Ved Kunsthøgskolen i Oslo, avdeling opera, teater og dans, Akademi for figurteater ved Universitetet i Østfold, samt Bårdar Akademiet. Hun har også vært coach ved flere intitusjonsteatre.

Guri Egge er datter av komponisten Klaus Egge og var gift med dirigent/komponist og rektor ved Operahøgskolen i Oslo (1976–1996), Krešimir Šipuš (1930–2014).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg