Gullslottet som hang i luften

Artikkelstart

Gullslottet som hang i luften er et norsk folkeeventyr, trykt i Asbjørnsen og Moes eventyrsamlinger.

Handling

Tre brødre reiser til kongsgården for å tjene. Den yngste har et magisk hjelpemiddel som han har fått etter å ha hjulpet ei gammel kjerring som brødrene har avvist. Brødrene overbeviser kongen om at Askeladden kan hente hjem prinsessene som trollet har røvet, og gutten må ta imot utfordringen. Ved den gamle kjerringas hjelp får han et esel som bringer han trygt gjennom alle farer fram til prinsessene, som bor i hvert sitt slott. En styrkedrikk setter han i stand til å hogge hodene av trollene med tre, seks og ni hoder. Han sover med den yngste av prinsessene, men må etterlate henne i trollslottet. Før han vender tilbake til kongsgården, sikrer han seg en flik av kjolen hennes som pant. Når den yngste kongsdattera etter tre år kommer hjem med et tre år gammelt barn, er Askeladden blitt bedratt av den onde ridder, som utgir seg for å være befrieren. Sviket avsløres når Askeladden frambringer pantet, og det kan feires bryllup i kongsgården. Eselet viser seg å være en forgjort prins, som kaster trollhammen når gutten hogger hodet av det.

Opprinnelse og utgivelseshistorie

Gullslottet som hang i luften er en lang og rik fortelling med et stort antall eventyrmotiv. Det regnes som en variant av «Grimsborken», og har internasjonalt typenummer AT 531. Peter Christen Asbjørnsen skrev opp eventyret etter et av besetningsmedlemmene på korvetten «Ørnen» i 1850. Asbjørnsen var påmønstret som skipets proviantforvalter under dets tokt i Middelhavet i september 1849 til mai 1850. Etter Asbjørnsens opptegnelser skal eventyret være «fra Kristiansund-kanten».

Eventyret ble første gang trykt i Norsk Illustreret Kalender for 1855. En nærstående variant ble noe senere nedtegnet av Hans Ross etter Olav Dalen i Mo i Telemark. Dette ble trykt i 1869 med tittelen «Oskefis aa Asni».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg