Faktaboks

Gualtiero Marchesi
Født
19. mars 1930, Milano, Italia
Død
26. desember 2017, Milano, Italia
Gualtiero Marchesi
Gualtiero Marchesi fotografert i 2010.
Av /CIBVS.
Lisens: CC BY SA 2.0

Gualtiero Marchesi var en italiensk kokk. Han var en av hoveddrivkreftene bak moderniseringen av det italienske kjøkken, og han var også den første kokken i Italia som fikk tre stjerner i Michelinguiden.

Suksess og innflytelse

Gualtieri hadde på 1970-tallet et arbeidsopphold i Frankrike, blant annet i restauranten til familien Troisgros. Der ble han påvirket av nouvelle cuisine-trenden og tok med seg samme prinsipper tilbake til Italia. Med stor suksess, skulle det vise seg, for i 1978 fikk han sin første stjerne i Michelinguiden. Den andre stjernen fulgte i 1979, og i 1986 fikk han den tredje stjernen.

I 1998 åpnet han restauranten Gualtiero Marchesi di San Pietro all'Orto, som også er en kokkeskole. Mange kjente italienske kokker har gått i lære hos Marchesi, deriblant Carlo Gracco, Andrea Berton, Enrico Crippa og Antonino Cannavacciuolo.

Kritikk av Michelinguiden

I 2008 sa Gualtiero fra seg stjernene i Michelinguiden og kritiserte den for å favorisere franske restauranter. Han ville gi et signal til italienske kokker om at lidenskap for mat ikke kan måles subjektivt av en guide, og at ingen kokker burde arbeide seg i hjel for å få stjerner.

Bakgrunn og historie

Marchesi ble født i Milano og fikk der sine første erfaringer på kjøkkenet, i hotellet som foreldrene hans eide og drev. Han gikk deretter på kokkeskole i Sveits, og forsøkte å kombinere tradisjonell italiensk mat med nye teknikker da han kom til Italia igjen. Det var denne arbeidsmåten som førte til hans suksess etter oppholdet i Frankrike på 1970-tallet.

Utmerkelser

  • 1986: Første ikke-franske kokk med tre stjerner i Michelinguiden
  • 1986: Den italienske republikkens Cavaliere dell'ordine al merito
  • 1986: Ambrogino d'Oro, Milanos høyeste utmerkelse
  • 1990: Den franske republikkens Chevalier dans l'ordre des Artes et des Lettres
  • 1991: Den italienske republikkens Commendatore della Repubblica
  • 1999: Longobardo d'Oro, regionen Lombardias høyeste utmerkelse
  • 2012: Æresdoktor ved universitetet i Parma
  • 2013: Ærespris fra guiden les Grandes Tables du Monde

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg