Gualtiero Marchesi, italiensk kokk. Marchesi var en av hoveddrivkreftene bak moderniseringen av det italienske kjøkken, og han var også den første kokken i Italia som fikk tre stjerner i Michelin-guiden.

Gualtieri hadde på 1970-tallet et arbeidsopphold i Frankrike, blant annet i restauranten til familien Troisgros. Der ble han påvirket av nouvelle cuisine-trenden og tok med seg samme prinsipper tilbake til Italia. Med stor suksess, skulle det vise seg, for i 1978 fikk han sin første stjerne i Michelinguiden. Den andre stjernen fulgte i 1979, og i 1986 fikk han den tredje stjernen.

I 1998 åpnet han restauranten Gualtiero Marchesi di San Pietro all'Orto, som også er en kokkeskole. Mange kjente italienske kokker har gått i lære hos Marchesi, deriblant Carlo Gracco, Andrea Berton, Enrico Crippa og Antonino Cannavacciuolo.

I 2008 sa Gualtiero fra seg stjernene i Michelin-guiden og kritiserte den for å favorisere franske restauranter. Han ville gi et signal til italienske kokker om at lidenskap for mat ikke kan måles subjektivt av en guide, og at ingen kokker burde arbeide seg i hjel for å få stjerner.

Marchesi ble født i Milano og fikk der sine første erfaringer på kjøkkenet, i hotellet som foreldrene hans eide og drev. Han gikk deretter på kokkeskole i Sveits, og forsøkte å kombinere tradisjonell italiensk mat med nye teknikker da han kom til Italia igjen. Det var denne arbeidsmåten som førte til hans suksess etter oppholdet i Frankrike på 1970-tallet.

  • 1986: Første ikke-franske kokk med tre stjerner i Michelin-guiden
  • 1986: Den italienske republikkens Cavaliere dell'ordine al merito
  • 1986: Ambrogino d'Oro, Milanos høyeste utmerkelse
  • 1990: Den franske republikkens Chevalier dans l'ordre des Artes et des Lettres
  • 1991: Den italienske republikkens Commendatore della Repubblica
  • 1999: Longobardo d'Oro, regionen Lombardias høyeste utmerkelse
  • 2012: Æresdoktor ved universitetet i Parma
  • 2013: Ærespris fra guiden les Grandes Tables du Monde

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.