Goncourt-brødrene

Faktaboks

Goncourt-brødrene

brødrene Edmond Louis Antoine Huot de Goncourt og Jules Alfred Huot de Goncourt

Uttale
gɔkˈur
Brødrene Edmond (til venstre) og Jules de Goncourt.

Artikkelstart

Goncourt-brødrene er de to franske forfatterne Edmond de Goncourt (1822–1896) og Jules de Goncourt (1830–1870).

De to forfatterne, som var brødre, skrev bøkene i fellesskap, og begynte med kulturhistoriske studier fra 1700-tallet. Senere gikk de over til å skrive romaner, og utarbeidet dem med den samme sans for nøyaktig dokumentasjon og presise detaljer som hadde preget deres historiske arbeider. Likesom historien var romanen for dem en dokumentarisk virkelighetsskildring, og de ble dermed forløpere for den naturalistiske romanen i Frankrike (Renée Mauperin, 1863–1864, Germinie Lacerteux, 1865).

Brødrene Goncourts romaner kretser gjerne om det abnorme, om nevrotiske og hysteriske sider av sjelslivet, og gjenspeiler et pessimistisk livssyn. I språket tilstrebet de en eleganse som kan virke utvendig, men som på sitt beste representerer en original form for litterær impresjonisme. De leses nå lite, men deres dagbok, Journal des Goncourt, har tidshistorisk interesse.

Goncourt-prisen

L'Académie Goncourt ble grunnlagt i 1902 på grunnlag av Edmonds testament, og le Prix Goncourt, Goncourt-prisen, som akademiet hvert år deler ut til en fransk roman, er den mest prestisjefylte litterære prisen i Frankrike. Første utdeling fant sted i 1903.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg