Golfkrigsyndromet er en medisinsk omstridt tilstand som gir seg utslag i ulike vedvarende fysiske og psykiske plager, erfart av veteraner fra tjeneste i Golfkrigen i 1990–1991.

Faktaboks

Også kjent som

Golfskrigslidelse

engelsk Gulf War Syndrome

Ubestemmelige sykdomsbilder ble tidlig kjent blant amerikanske og britiske veteraner fra krigen i Irak og Kuwait, og er også blitt kartkart blant norske veteraner. Lidelsen beskrives som en samling ulike symptomer, med plager forbundet særlig med sentralnervesystemet (hjerne og ryggmarg), og som blant annet gir seg utslag i utmattelse, søvnforstyrrelser, hodepine og hukommelsestap.

Det er ikke medisinsk enighet om årsakene, og det er også omstridt om dette er et unikt syndrom. Både amerikanske og britiske myndigheter avviste lenge at et Golfstridsyndrom skulle finnes, men iverksatte etter hvert forskning på fenomenet, som ga støtte til påstanden fra veteranene. Annen medisinsk forskning mener det ikke finnes bevis for at det er en særskilt lidelse. Det britiske forsvarsdepartementet godkjente Golfkrigsyndromet som en sykdomstilstand i 2007.

Årsaken er særlig søkt i forhold knyttet til luftkvaliteten i operasjonsområdet, der soldatene ble eksponert blant annet for en rekke kjemikalier og miljøgifter, inklusive insektdrepende kjemikalier, nervegasstabletter og lave konsentrasjoner av nervegass, samt røyk fra brennende oljebrønner. Særlig kombinasjonen av flere slike er ansett som en mulig årsak til de syndromer veteranene har. Det er også spekulert i andre forhold, som bivirkning av motgift mot nervegass, vaksine mot antrax og påvirkning fra anriket uran.

I Norge antydet Forsvaret for første gang i 1993 muligheter for spesielle symptomer blant veteraner som hadde tjenestegjort i Saudi-Arabia under Operation Desert Storm i 1991. Forsvaret gjennomførte en omfattende helseundersøkelse blant veteraner fra internasjonale operasjoner i 2001. Med bakgrunn i denne ble det konkludert at Golfkrigsyndromet var et uttrykk for generelle helseplager, og hadde lite med tjeneste i Golfen å gjøre.

I 2009 nedsatte Forsvarsdepartementet (FD) i 2009 en arbeidsgruppe for å gjennomgå foreliggende forskning, og å kartlegge omfanget blant norske veteraner. Gruppens rapport fra 2011 inneholder forskningsbasert kunnskap som tyder på at det kan være en sammenheng mellom visse typer helseplager og tjeneste i Golfen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg