DNT - Edru Livsstil

DNT – Edru Livsstil er Nordens eldste eksisterende avholdsorganisasjon, stiftet i Stavanger 29. desember 1859, med Asbjørn Kloster som ledende personlighet. Han var organisasjonens leder fram til 1879. Organisasjonen het fra starten Det Norske Totalavholdsselskap, men skiftet i 2015 navn til DNT – Edru Livsstil. Selskapet har spilt en betydelig kulturpolitisk rolle i Norges nyere historie.

DNT – Edru Livsstil har i underkant av 1900 medlemmer, fordelt på 75 lokallag over hele landet, og ledes av et landsstyre som velges hvert annet år. Styreleder fra 2019 er Jostein Solbakken fra Molde. Marit Barene er generalsekretær.

Ifølge formålsparagrafen arbeider DNT – Edru Livsstil for «edruskap, fred og menneskeverd». Videre heter det blant annet: «Vi ønsker å være et fellesskap for mennesker som har valgt en edru livsstil, og sammen setter vi fokus på hvordan alkohol og narkotika truer livsutfoldelse, trygghet og velferd».

Sammenslåing med andre organisasjoner

Det Norske Totalavholdsselskaps Ungdomsforbund ble i 1992 slått sammen med Norges Godtemplar Ungdomsforbund til Juvente. Det Norske Totalavholdsselskaps Barneforbund ble i 2009 slått sammen med IOGT Junior til Barne- og Juniorforbundet JUBA.

Sammenslåing mellom IOGT og DNT – Edru Livsstil har vært utredet flere ganger, men har ikke ført fram. Medlemsbladet «Menneskevennen» ble grunnlagt i 1860 og utkommer 4–5 ganger per år.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Christiansen, Haakon Odd m.fl.: 125 år for alles vel: Det norske totalavholdsselskap 1859–1984, 1984, isbn 82-991173-0-5, Finn boken

Kommentarer (2)

skrev Øyvind Kind Robertsen

Hvorfor er denne artikkelen kategorisert under rusmidler, mens andre organisasjoner som IOGT, Juvente og Hvite Bånd er kategorisert som interesseorganisasjoner?

svarte Georg Kjøll

Hei Øyvind. Det er litt tilfeldig hvor de ulike artiklene her ble plassert når leksikonet gikk på nett i sin tid, og ingen bevisst tanke bak at Juvente og DNT ligger forskjellige steder. Men jeg har flyttet denne artikkelen til interesseorganisasjoner nå, og skal vi se om vi skal gjøre en mer finmasket inndeling av denne kategorien etterhvert. Alt godt fra Georg

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg