Utica

Utica (moderne Utique) ligger 33 km nordøst for Tunis, i dagens Tunisia. Den ble etter tradisjonen grunnlagt i 1101 fvt. som den eldste fønikiske kolonien i Nord-Afrika. Arkeologiske funn støtter ikke en så tidlig grunnleggelse; de eldste funnene er fra 700-tallet fvt.

Faktaboks

Uttale
ˈutica

Historie

Byen var en del av en libyfønikisk kultur og inngikk i Karthagos imperium som en viktig havneby. Etter den andre puniske krigen ble Karthagos imperium oppløst og Utica fikk en selvstendig status.

Byen gikk med romernes allierte Massinissa mot Karthago i den tredje puniske krigen og ble belønnet av romerne i etterkant. Fra 146 fvt. var Utica hovedstad i den romerske provinsen Africa. Pompeius hadde et nært forhold til byen, og den inngikk på republikanernes side mot Caesar i borgerkrigsperioden i seinrepublikken. Cato d.y. led nederlag her mot Caesar og begikk selvmord i 46 fvt. Til minne om dette ble han tidvis kalt Cato Uticensis.

Selv om Karthago igjen overtok som den viktigste byen i området, fortsatte Utica å ha stor betydning som havneby til 200-tallet evt. Byen forfalt etter at vandaler inntok den i 439, og bysantinerne «gjenerobret» den i 540.

Med arabernes inntog rundt 700 ble byen ødelagt og forlatt. Da hadde også tilsiltingen gjort at kystlinjen hadde trukket seg lenger ut.

I dag

Utica har i dag få spektakulære ruiner, men deler av et boligkvarter, villaer med mosaikker og en nekropol er utgravd. Arkeologer har også identifisert et teater, sirkus og bad.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg