Faktaboks

Gjermund Eggen
Født
5. juni 1941, Engerdal
Død
6. mai 2019
Virke
Skiløper
Familie

Foreldre: Gårdbruker og skogsarbeider Per Eggen (1911–) og Sina Heggeriset (1910–96).

Gift 28.6.1969 med næringsdrivende Anne Dagmar Andreassen (24.11.1948–), datter av Agnar Andreassen og hustru Dagmar.

Gjermund Eggen

Gjermund Eggen legger ut fra start på 50 km langrenn under VM på ski i Holmenkollen 1966. Han tok gull på denne distansen, på 15 km og i stafetten og ble dermed den store VM-kongen.

Av /NTB Scanpix ※.
Odd Martinsen, Gjermund Eggen og Ole Ellefsæter
Gjermund Eggen tok også gull på 15 kilometeren på det som ble en norsk jubeldag. Odd Martinsen (t.v.) tok bronse og Ole Ellefsæter sølv.
Odd Martinsen, Gjermund Eggen og Ole Ellefsæter
NTB.
Gjermund og Jo Eggen
På 1970-tallet startet Gjermund Eggen (t.v.) treskiproduksjon sammen med tvillingbroren Jo.
Gjermund og Jo Eggen
Av /NTB.
Statue av Gjermund Eggen
Statuen av Gjermund Eggen i bronse, laget av Bjørn Sørvang Hansen, står foran Engerdal kirke.
Statue av Gjermund Eggen
Av /NTB.

Gjermund Eggen var en av Norges beste langrennsløpere gjennom tidene. Han stod for tiårets kanskje største norske skiprestasjon da han vant tre gull under VM på ski i Holmenkollen 1966.

Eggen ble tildelt Morgenbladets gullmedalje, Sportsjournalistenes statuett og Olavstatuetten i 1966 og Holmenkollmedaljen i 1968.

Eggen representerte Engerdal Sportsklubb.

Karriere

Gjermund Eggen vokste opp i fjellbygda Engerdal i Hedmark. Sammen med tvillingbroren Jo markerte han seg i lokale renn før han fikk et nasjonalt gjennombrudd på juniornivå i 1961. Han representerte Norge i juniorklassen i Falun, og senere på vinteren ble han norgesmester for junior på 10 km, mens Jo ble nummer to.

Første seniorår

I sesongen 1961/62 tjenestegjorde Gjermund Eggen i Gardens Skiløperkompani og vant norgesmesterskapet i militært langrenn. 1963/64 satset han hardt på å kvalifisere seg til OL i Innsbruck, men formtoppen kom for tidlig, og han ble ikke med i den norske OL-troppen. Etter OL fikk han revansje da han vant 30 km under NM på Voss og gjorde det meget godt på de andre distansene. 1965 fulgte han opp med flere plasseringer i tetsjiktet i nasjonale og internasjonale renn, men sykdom hadde ødelagt forsesongen hans og topplasseringene manglet.

VM i 1966

Det var 1966 som ble Gjermund Eggens virkelig store år. VM på ski ble arrangert i Holmenkollen, og Eggen var den norske skiløperen det var knyttet størst forventninger til. Under norgesmesterskapet like før VM hadde han vært den dominerende løperen og vant 30 km foran tvillingbroren. Brødrenes suksess fortsatte på stafetten da de var med på å sikre mesterskapet for Engerdal. Gjermund Eggen tok også sølvmedalje på 15 km og gull på 50 km.

Den første distansen under verdensmesterskapet i Oslo, 30 km, ble en stor nedtur. Gjermund ble nummer 16 og Jo nummer 27 – finnen Eero Mäntyranta vant. På 15 km ble det imidlertid tredobbelt norsk, Gjermund Eggen vant foran Ole Ellefsæter og Odd Martinsen, og det norske laget fulgte opp på stafetten, som de vant klart med Eggen på siste etappe. På femmila fikk Gjermund Eggen ingen god start, men han gikk seg opp etter hvert, og innspurten skulle bli uhyre spennende. Noen få sekunder før det var for sent, dukket Eggen opp i fjernsynsbildet, etter at kamera hadde fokusert i lang tid på et grantre på Gratishaugen. I mål hadde han slått finnen Arto Tiainen med ni sekunder.

Kjendis

VM i Oslo 1966 var blant de første langrennsmesterskapene som ble sendt direkte på fjernsyn, og bildene av Eggen som kom ut av skogen i Holmenkollen på 50-kilometeren ble stående som et av de virkelig store øyeblikk i norsk idrett. At han også vant tre gull i samme mesterskap, var en nesten unik bragd, som bare Thorleif Haug hadde gjort før ham da han tok tre gull i OL 1924.

Gjermund Eggens popularitet i Norge ble enorm etter VM 1966 og førte også til plateinnspillinger, og med Engerdalsvalsen, skrevet av Vidar Sandbeck og akkompagnert av Dizzie Tunes, fikk han en hit som solgte til sølvplate (25 000 eksemplarer). Han mente selv at han var den eneste plateartist som hadde solgt til sølv uten å kunne synge.

Årene etter VM

Eggen var OL-deltaker i 1968 uten suksess, men han vant 30 kilometer i Svenska Skidspelen i 1968 og 15 kilometer i Lahtispelen i 1969. Han vant NM på 30 kilometer i 1964 og på 30 og 50 kilometer i 1966. I 1966 vant han også NM i stafett, blant annet sammen med sin tvillingbror Jo Eggen, som også sørget for dobbeltseier til tvillingene på 30 kilometer det året.

Han fortsatte som aktiv skiløper til og med sesongen 1979. Han var trener for kvinnelandslaget i langrenn 1977 og 1978.

Etter karrieren

I hjembygda Engerdal var Gjermund Eggen i mange år noe i nærheten av en turistattraksjon. Hver eneste sommer mottok han 30–40 busslaster med turister til gården sin, der de fikk personlig omvisning av Eggen og se gullmedaljene fra 1966. I Engerdal kommunehus er det en fast utstilling om skikarrierene til Gjermund og Jo Eggen.

Gjermund Eggen var en fremtredende representant for en klassisk norsk skiløpertype, som lenge kombinerte skikarrieren med skogsarbeid i sommerhalvåret. 1968 var han med på å etablere Engerdal skifabrikk (Eggen-ski fra 1974). Her virket han som salgsrepresentant, markedssjef og til sist disponent, før fabrikken ble nedlagt 1983. I en periode var skifabrikken Engerdals største arbeidsplass med 26 ansatte.

I 1980- og 1990-årene virket Eggen i hovedsak som gårdbruker i Engerdal, med sau som hovednæring. Han var flere ganger i medienes søkelys fordi han gikk inn for å tillate felling av rovdyr som truet saueholdet i området.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Skimuseets arkiv
  • Espen Andersen: Norsk biografisk leksikon 2
  • Sportsboken, diverse utg.
  • R. Bryhn og K. A. Tvedt: Kunnskapsforlagets idrettsleksikon,1990
  • Skiforeningens årbok 1968
  • 3 x gull. Gjermund Eggen forteller til Stein Berg, 1966
  • telefonintervju med Gjermund Eggen

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg