Gerd von Rundstedt

Faktaboks

Gerd von Rundstedt
Født
12. desember 1875, Aschersleben, Tyskland
Død
24. februar 1953, Hannover, Tyskland

Gerd von Rundstedt, vist her ved rettergangen i Nürnberg etter krigens slutt.

Av /United States Holocaust Memorial Museum, courtesy of National Archives and Records Administration, College Park.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Gerd von Rundstedt var en tysk offiser, generalfeltmarskalsk i Det tredje rike, og anses å ha vært blant de dyktigste tyske generaler i andre verdenskrig.

Første verdenskrig

Rundstedt startet sin karriere i det tyske militærvesenet i 1893, og steg raskt i gradene. Han tjenestegjorde på flere nivå under første verdenskrig, opp til stabssjef i et korps. Han forble i militær tjeneste etter krigen, i den urolige perioden i tysk historie som fulgte.

Andre verdenskrig

I 1940 ble han utnevnt generalfeltmarskalk. Under invasjonen av Polen i 1939 var han sjef for søndre armégruppe og i 1940 for midtre armégruppe i vest under invasjonen av Frankrike. Rundstedt ledet under invasjonen i Sovjetunionen 1941 søndre armégruppe som rykket frem til Rostov. Under hans ledelse ble blant annet Kiev tatt og en halv million sovjetiske soldater fanger, samtidig er det i ettertid blitt klart at han visste om og at hans styrker bidro til at massakrer av jøder fant sted.

Etter en retrett i Ukraina i 1941 ba Hitler Rundstedt om å gå av, men allerede i 1942 ble han tilbakekalt og utnevnt øverstkommanderende i vest. I juli 1944 ble han avløst i denne stillingen av Günther von Kluge. Fra september 1944 var han på ny sjef i vest og ledet blant annet Ardenneroffensiven; før han i mars 1945 ble avskjediget kort tid før sammenbruddet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg