Faktaboks

Gerd von Rundstedt
Født
12. desember 1875, Aschersleben, Tyskland
Død
24. februar 1953, Hannover, Tyskland
Gerd von Rundstedt

Gerd von Rundstedt, vist her ved rettergangen i Nürnberg etter krigens slutt.

Av /United States Holocaust Memorial Museum, courtesy of National Archives and Records Administration, College Park.
Lisens: CC BY SA 3.0

Gerd von Rundstedt var en tysk offiser, generalfeltmarskalsk i Det tredje rike, og anses å ha vært blant de dyktigste tyske generaler i andre verdenskrig.

Første verdenskrig

Rundstedt startet sin karriere i det tyske militærvesenet i 1893, og steg raskt i gradene. Han tjenestegjorde på flere nivå under første verdenskrig, opp til stabssjef i et korps. Han forble i militær tjeneste etter krigen, i den urolige perioden i tysk historie som fulgte.

Andre verdenskrig

I 1940 ble han utnevnt generalfeltmarskalk. Under invasjonen av Polen i 1939 var han sjef for søndre armégruppe og i 1940 for midtre armégruppe i vest under invasjonen av Frankrike. Rundstedt ledet under invasjonen i Sovjetunionen 1941 søndre armégruppe som rykket frem til Rostov. Under hans ledelse ble blant annet Kiev tatt og en halv million sovjetiske soldater fanger, samtidig er det i ettertid blitt klart at han visste om og at hans styrker bidro til at massakrer av jøder fant sted.

Etter en retrett i Ukraina i 1941 ba Hitler Rundstedt om å gå av, men allerede i 1942 ble han tilbakekalt og utnevnt øverstkommanderende i vest. I juli 1944 ble han avløst i denne stillingen av Günther von Kluge. Fra september 1944 var han på ny sjef i vest og ledet blant annet Ardenneroffensiven; før han i mars 1945 ble avskjediget kort tid før sammenbruddet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg