George Herriman

Faktaboks

George Herriman
Uttale
hˈerriman
Født
22. august 1880, New Orleans, Louisiana, USA
Død
25. april 1944
Los Angeles, California, USA
George Herriman med unge fans.
Av .

Artikkelstart

George Herriman, amerikansk tegneserieskaper. I de første årene etter 1900 laget han flere serier, viktigst var The Dingbat Family (1910–1916). Hans hovedverk er Krazy Kat (1913–1944), en absurd avisserie hvor en hund elsker en katt som elsker en mus.

Påvirkningskraft

Krazy Kat regnes som en av de mest originale tegneserier som er laget, og er en viktig inspirasjon for avisserier som kobler humor og voksne temaer, som for eksempel Knøttene, Pogo og Tommy og Tigern. I tillegg er Herriman et viktig forbilde for skoledannende serieskapere som Will Eisner, Robert Crumb, Art Spiegelman og Chris Ware.

I dag regnes Krazy Kat som en av de beste, mest originale og innflytelsesrike tegneserier som er laget, omtalt som «kanskje tegneseriens Citizen Kane» i boken 1001 Comics You Must Read Before You Die. Det amerikanske tidsskriftet The Comics Journal kåret i 1999 Krazy Kat til 1900-tallets beste tegneserie.

Herriman er knapt blitt oversatt til norsk, det eneste unntaket er noen smakebiter av Krazy Kat i bøkene Verdens beste tegneserier (1994) og Stripestreker: Humorserier i aviser (2005), samt i noen numre av månedsheftet Larsons gale verden i 2007.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg