George Herriman

Faktaboks

George Herriman
uttale:
hˈerriman
født:
22. august 1880, New Orleans, Louisiana, USA
død:
25. april 1944
Los Angeles, California, USA

George Herriman, amerikansk tegneserieskaper. I de første årene etter 1900 laget han flere serier, viktigst var The Dingbat Family (1908–16). Hans hovedverk er Krazy Kat (1916–44), en absurd avisserie hvor en hund elsker en katt som elsker en mus.

Katten Krazy er hovedpersonen. Musa Ignatz, som er objektet for Krazys kjærlighet, hater Krazy, og viser dette ved å kaste murstein på henne, noe Krazy oppfatter som en kjærlighetserklæring. Hunden Offisa Pupp, som er politimann, prøver å innynde seg hos Krazy ved stadig å arrestere Ignatz. Den kinesiske vismannanden Mock Duck hører også med til persongalleriet.

Krazy Kat regnes som en av de mest originale tegneserier som er laget, og er en viktig inspirasjon for avisserier som kobler humor og voksne temaer, som for eksempel Knøttene, Pogo og Tommy og Tigern. I tillegg er Herriman et viktig forbilde for skoledannende serieskapere som Will Eisner, Robert Crumb, Art Spiegelman og Chris Ware. Det amerikanske tidsskriftet The Comics Journal kåret i 1999 Krazy Kat til 1900-tallets beste tegneserie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg