Faktaboks

Chris Ware
Franklin Christenson Ware
Født
28. desember 1967, Omaha, Nebraska, USA
Chris Ware på Raptusfestivalen i 2003

Chris Ware er en amerikansk tegneseriekunstner, mest kjent for tegneserieromanen Jimmy Corrigan, den smarteste gutten i verden, utgitt fra 2000 (originaltittel Jimmy Corrigan, the Smartest Kid on Earth), opprinnelig publisert som føljetong i ukeavisen New City og Wares tegneseriehefte Acme Novelty Library.

Serien, som handler om en ensom, middelaldrende mann med familieforhold full av tristesse, har vunnet stor anerkjennelse for måten Ware utforsker seriemediet og utnytter dets muligheter på, herunder hans variasjon mellom ulike tegnestiler og layout.

Ware eksperimenterte ytterligere med fortellerteknikk og presentasjon i tegneserieromanen Building Stories, publisert som føljetong og samlet i 2012, i en eske fylt med 14 små og store hefter og bøker, som til sammen utgjør en fortelling om livet til beboerne i en leiegård i Chicago.

I 2014 startet han den ukentlige føljetongen The Last Saturday i den engelske avisen The Guardian, og første del ble avsluttet etter 54 episoder. Ware har siden 2003 også jobbet med tegneserieromanen Rusty Brown, som skal utgis i bokform høsten 2019.

Ware er en av 1990- og 2000-årenes mest hyllede og prisbelønte tegneserieskapere. Han har vunnet både de amerikanske Eisner- og Harvey-prisene ni ganger og ble i 2001 første serieskaper som mottok den skjønnlitterære Guardian First Book Award. Jimmy Corrigan vant den norske Sproing-prisen for beste oversatte tegneserie i 2010.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg