Chris Ware, amerikansk tegneseriekunstner, mest kjent for tegneserieromanen  Jimmy Corrigan, den smarteste gutten i verden, utgitt 2000 (Originaltittel: Jimmy Corrigan, the Smartest Kid on Earth) opprinnelig publisert som føljetong i ukeavisen New City og Wares tegneseriehefte Acme Novelty Library. Serien, som handler om en ensom, middelaldrende mann med familieforhold full av tristesse, har vunnet stor anerkjennelse for måten Ware utforsker seriemediet og utnytter dets muligheter på, herunder hans variasjon mellom ulike tegnestiler og layout.

Ware eksperimenterte ytterligere med fortellerteknikk og presentasjon i tegneserieromanen Building Stories, publisert som føljetong og samlet i 2012, i en eske fylt med 14 små og store hefter og bøker, som til sammen utgjør en fortelling om livet til beboerne i en leiegård i Chicago. Ware jobber også med den pågående tegneserieromanen Rusty Brown, og i 2014 startet han den ukentlige føljetongen The Last Saturday i den engelske avisen The Guardian, første del ble avsluttet etter 54 episoder. 

Ware er en av 1990- og 2000-årenes mest hyllede og prisbelønte tegneserieskapere. Han har vunnet både de amerikanske Eisner- og Harvey-prisene ni ganger, og ble i 2001 første serieskaper som mottok den skjønnlitterære Guardian First Book Award. Jimmy Corrigan vant den norske Sproing-prisen for beste oversatte tegneserie i 2010.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.