Gaston Compère

Faktaboks

Gaston Compère
Uttale
kɔpˈɛr
Født
27. november 1924, Conjoux, Belgia
Død
14. juli 2008, Uccle, Belgia

Gaston Compère, franskspråklig belgisk forfatter. Han regnes blant de viktigste belgiske forfatterne på 1900-tallet, men han er også en av de mest omdiskuterte skikkelser i landets litteratur etter andre verdenskrig. Han var lektor i litteratur på et kjent belgisk gymnas og ekspert på dikteren Maurice Maeterlinck, som han beundret sterkt, men var forholdsvis lite påvirket av.

Compères forfatterskap er meget omfattende og bøkene hans er ofte preget av sterke kontraster. Hovedtemaet er dødens uunngåelighet, og han forener ofte intense skjønnhetsskildringer med beskrivelser av det makabre og frastøtende. Stilen er meget gjennomarbeidet, men illustrerer samtidig de oppløsningstendensene som preger forfatterskapet.

Romaner og noveller

Compère er mest kjent som prosaforfatter. Blant de viktigste prosabøkene hans er novellesamlingen La femme de Putiphar et autres contes fantastiques (1975, «Potifars hustru og andre fantastiske fortellinger») samt romaner som Portrait d'un roi dépossédé (1978, «Portrett av en fordrevet konge»), Je soussigné Charles le téméraire, duc de Bourgogne (1989, «Undertegnede Karl den dristige, hertug av Bourgogne») og Je soussigné Louis XI, roi de France (2005, «Undertegnede Ludvig XI, konge av Frankrike»). Posthumt utkom romanen Au plus blanc de la nuit (2012, «Når natten er på sitt hviteste»).

Lyrikk og musikk

Compère skrev også teaterstykker og flere diktsamlinger. Mye av hans lyrikk er samlet i Lux mea, anthologie poétique et arbitraire (2004, «Mitt lys, en dikterisk og vilkårlig antologi»). I tillegg skrev han bøker om musikk, blant annet om komponisten Johann Sebastian Bach (1980). Compère var en anerkjent komponist og skrev blant annet en strykekvartett, romanser og stykker for saksofon og piano.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg