utforrenn

Utforrenn Kitzbühel
Kjetil Jansrud i aksjon i den tradisjonsrike Hahnenkamløypa i Kitzbühel, Østerrike.
Av /NTB scanpix.

Utforrenn er en alpin skigren. Det er en ren fartsgren hvor det i tillegg til god kjøreteknikk også kreves fysisk styrke og mot. I konkurranser kjøres det bare én omgang, hvor den som bruker kortest tid fra start til mål er vinneren.

Skiløperen må passere mellom et visst antall porter, som markerer løypa. Alle portene er røde, og åpningen i disse må være minimum åtte meter. Utforløypa har ett eller flere partier som gjør at skiløperen ikke vil ha bakkekontakt, et slags hopp. På grunn av den store hastigheten er det umulig å ha konstant bakkekontakt.

I utforrenn kan hastigheten komme opp i 160 kilometer i timen, og har gjerne en gjennomsnittsfart på mellom 110 og 115 kilometer i timen. Derfor må kollisjoner med objekter elimineres. Dette gjøres med sikkerhetsnett og polstringer. I svinger/kurver står det både to og tre rader med sikkerhetsnett som fungerer som fangnett og vil ta opp kreftene fra skiløperen.

Skiløperen er ikledd en tettsittende kjøredress som gir minst mulig vindmotstand, i tillegg har hen en godkjent hjelm og polstrede hansker eller votter. I den senere tid har det blitt vanlig å benytte en slags airbag som ligger på øvre del av ryggen. Denne blåses opp hvis løperen faller, og dermed kan faren for kroppsskader reduseres.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg