Faktaboks

Michael Ende
Uttale
ˈende
Født
12. november 1929
Død
28. august 1995

Michael Ende var en tysk forfatter, særlig kjent for sine barnebøker med fantasypreg: Momo (1973) og Den uendelige historie (1979).

Ende var teaterutdannet og virksom som regissør, filmkritiker og tekstforfatter for kabaret og radio, men ble internasjonalt kjent som barne- og ungdomsbokforfatter. Hans bøker er preget av fabuleringslyst, spenning og poesi, men også av vilje til å bruke fantasylitteraturen didaktisk i en kamp for barns rettigheter og fantasiens kraft.

Allerede hans første bok, Jim Knopf und Lukas der Lokomotivführer (1960, norsk oversettelse Jim Knapp og Lukas lokomotivfører, 1988) ble et gjennombrudd. Den didaktiske fabelen og eventyrromanen Momo (1973, norsk oversettelse 1986) der en liten pike kjemper for humanistiske idealer mot «de grå herrer» som stjeler menneskenes tid, ble en enda større suksess og regnes som et av hans hovedverk.

Endes største suksess er Die unendliche Geschichte (1979, norsk oversettelse Den uendelige historie, 1983); boken ble en av de største bestselgere i Vest-Tyskland og filmversjonene (1984 i regi av Wolfgang Petersen, og 1986) ble også svært populære. Et sentralt tema er her fantasiens betydning for dagens mennesker: hovedpersonen Bastian blir flyttet fra vår verden og inn i fantasilandet Fantasia, hvor han må bidra til å hindre verdenens undergang.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg