Henrik Christoffersen under slalåmrennet i Sölden oktober 2022.
Henrik Christoffersen under slalåmrennet i Sölden oktober 2022. . Av /NTB. Begrenset gjenbruk

Henrik Kristoffersen

Faktaboks

Henrik Kristoffersen
Født
2. juli 1994, Rælingen
Henrik Kristoffersen
Henrik Kristoffersen feirer verdenscupseieren i slalåm 10. januar 2016 i Adelboden.
Henrik Kristoffersen
Av /SCANPIX.
Henrik Kristoffersen
Henrik Kristoffersen.

Henrik Kristoffersen er en norsk alpinist med blant annet VM-gull og sølv- og bronsemedalje i olympiske leker. Han er den mestvinnende alpinisten i junior-VM, og tidenes mestvinnende norske alpinist i de tekniske disiplinene i verdenscupen. Han har vunnet både slalåmcupen og storslalåmcupen sammenlagt.

Olympiske leker og verdensmesterskap

Kristoffersen tok OL-bronse i slalåm i Sotsji 2014 og ble den yngste mannlige OL-medaljør i alpint gjennom tidene da han kjørte inn til tredjeplass i andre omgang fra 15.-plass i første omgang.

Som juniorløper vant han VM-gull i storslalåm i 2012, 2014 og 2015. I slalåm tok han også VM-gull i 2014 og 2015, samt i kombinasjonen i 2013. Med åtte medaljer i junior-VM, seks av dem i gull, er han den mestvinnende alpinisten i junior-VM gjennom tidene.

Som seniorløper tok Kristoffersen VM-gull i storslalåm i Åre i 2019. I 2021 tok han VM-bronse i slalåm i Cortina da Sebastian Foss-Solevåg vant gullmedaljen. I 2023 kom det etterlengtede slalåmgullet i VM i Courchevel/Méribel, da han overraskende vant etter å ha ligget som nummer 16 etter første omgang.

Verdenscup

I januar 2014 vant Kristoffersen sitt første verdenscuprenn, det prestisjefylte slalåmrennet i Schladming i Østerrike og ble yngste norske verdenscupvinner i alpint gjennom tidene. I januar 2016 vant han tre klassiske slalåmrenn på rad (Wengen, Kitzbühel og i Schladming). I januar 2023 tok han sin tredje slalåmseier på rad i Garmisch-Partenkirchen og sin første slalåmseier i Wengen.

Kristoffersen ble tredjemann sammenlagt i slalåmcupen sesongen 2014 og fjerdemann sesongen 2015. I 2016 vant han sin første slalåmcup sammenlagt. Han ble nummer to sammenlagt både i slalåmcupen og verdenscupen sammenlagt i sesongene 2017 og 2018. I 2018 ble han også nummer to i storslalåmcupen. I 2020 vant han både slalåmcupen og storslalåmcupen sammenlagt. I 2022 vant han for tredje gang slalåmcupen. Han er eneste nordmann ved siden av Kjetil Andre Aamodt som har vunnet slalåmcupen sammenlagt.

Kristoffersen har i alt vunnet 30 verdenscuprenn, 23 i slalåm og sju i storslalåm.

Kontrovers med skiforbundet

I flere år nektet Norges Skiforbund å la Kristoffersen ha logoen til sin private sponsor, energidrikkselskapet Red Bull, på hjelmen, slik Aksel Lund Svindal fikk. Avtalen skiforbundet hadde med en annen sponsor gjorde ikke dette mulig. I november 2016 stevnet Kristoffersen Norges Skiforbund for retten til å disponere markedsplassen på hjelmen sin til Red Bull. Kristoffersen tapte.

To og et halvt år senere møttes partene på nytt i retten, i en seks dager lang rettssak med flere vitner. Dommen nektet ham å kjøre med Red Bull-logo på hjelmen. Henrik Kristoffersen anket ikke dommen, og han slapp å betale skiforbundets saksomkostninger på drøye 2 millioner kroner.

Norgesmesterskap

Henrik Kristoffersen vant norgesmesterskapet i slalåm i 2012. Han representerer Rælingen Skiklubb.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg