Faktaboks

Henrik Kristoffersen
Født
2. juli 1994, Rælingen
Henrik Kristoffersen
Henrik Kristoffersen feirer verdenscupseieren i slalåm 10. januar 2016 i Adelboden.
Henrik Kristoffersen
Av /SCANPIX.
Henrik Kristoffersen
Henrik Kristoffersen.

Henrik Kristoffersen er en norsk alpinist med blant annet VM-gull og sølv- og bronsemedalje i olympiske leker. Han er den mestvinnende alpinisten i junior-VM, og tidenes mestvinnende norske alpinist i de tekniske disiplinene i verdenscupen. Han har vunnet både slalåmcupen og storslalåmcupen sammenlagt.

Olympiske leker og verdensmesterskap

Kristoffersen tok OL-bronse i slalåm i Sotsji 2014 og ble den yngste mannlige OL-medaljør i alpint gjennom tidene da han kjørte inn til tredjeplass i andre omgang fra 15.-plass i første omgang.

Som juniorløper vant han VM-gull i storslalåm i 2012, 2014 og 2015. I slalåm tok han også VM-gull i 2014 og 2015, samt i kombinasjonen i 2013. Med åtte medaljer i junior-VM, seks av dem i gull, er han den mestvinnende alpinisten i junior-VM gjennom tidene.

Som seniorløper tok Kristoffersen VM-gull i storslalåm i Åre i 2019. I 2021 tok han VM-bronse i slalåm i Cortina da Sebastian Foss-Solevåg vant gullmedaljen. I 2023 kom det etterlengtede slalåmgullet i VM i Courchevel/Méribel, da han overraskende vant etter å ha ligget som nummer 16 etter første omgang.

Verdenscup

I januar 2014 vant Kristoffersen sitt første verdenscuprenn, det prestisjefylte slalåmrennet i Schladming i Østerrike og ble yngste norske verdenscupvinner i alpint gjennom tidene. I januar 2016 vant han tre klassiske slalåmrenn på rad (Wengen, Kitzbühel og i Schladming). I januar 2023 tok han sin tredje slalåmseier på rad i Garmisch-Partenkirchen og sin første slalåmseier i Wengen.

Kristoffersen ble tredjemann sammenlagt i slalåmcupen sesongen 2014 og fjerdemann sesongen 2015. I 2016 vant han sin første slalåmcup sammenlagt. Han ble nummer to sammenlagt både i slalåmcupen og verdenscupen sammenlagt i sesongene 2017 og 2018. I 2018 ble han også nummer to i storslalåmcupen. I 2020 vant han både slalåmcupen og storslalåmcupen sammenlagt. I 2022 vant han for tredje gang slalåmcupen. Han er eneste nordmann ved siden av Kjetil Andre Aamodt som har vunnet slalåmcupen sammenlagt.

Kristoffersen har i alt vunnet 30 verdenscuprenn, 23 i slalåm og sju i storslalåm.

Kontrovers med skiforbundet

I flere år nektet Norges Skiforbund å la Kristoffersen ha logoen til sin private sponsor, energidrikkselskapet Red Bull, på hjelmen, slik Aksel Lund Svindal fikk. Avtalen skiforbundet hadde med en annen sponsor gjorde ikke dette mulig. I november 2016 stevnet Kristoffersen Norges Skiforbund for retten til å disponere markedsplassen på hjelmen sin til Red Bull. Kristoffersen tapte.

To og et halvt år senere møttes partene på nytt i retten, i en seks dager lang rettssak med flere vitner. Dommen nektet ham å kjøre med Red Bull-logo på hjelmen. Henrik Kristoffersen anket ikke dommen, og han slapp å betale skiforbundets saksomkostninger på drøye 2 millioner kroner.

Norgesmesterskap

Henrik Kristoffersen vant norgesmesterskapet i slalåm i 2012. Han representerer Rælingen Skiklubb.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg