Gareth Bale, walisisk fotballspiller, med posisjonen offensiv midtbanespiller på Real Madrid og det walisiske landslaget.

Bale er ansett som en av de beste spillerne i verden og ble angivelig verdens dyreste spiller på overgangsmarkedet etter at Tottenham solgte ham til Real Madrid i september 2013. Bale er spesielt kjent for sin hurtighet, sterke fysikk, presise venstrefot og sin evne til å score mål fra vanskelige posisjoner. 

Bale startet sin fotballkarriere som back i ungdomsavdelingen til Southampton FC. Han fikk sin seniordebut for klubben som 16-åring i 2006. Han spilte 45 kamper og scoret 5 mål for Southampton før han ble hentet til hovedstadsklubben Tottenham i 2007. 

Bales første tid i Tottenham var preget av skadeproblemer og manglende spilletid. Men i 2010 fikk han sitt definitive gjennombrudd på venstre backplass og utviklet etterhvert sine offensive kvaliteter. Han ble flyttet lenger opp på banen, først på venstrekant, så i en fri angrepsrolle bak spissen. 

Gareth Bale var en viktig bidragsyter til at Tottenham to ganger kom på fjerdeplass i den engelske ligaen og at de nådde kvartfinalen i Champions League. Han har vunnet flere individuelle priser. Han ble blant annet kåret til Årets spiller av spillerunionen, PFA Player of the Year, og ble tatt ut på Årets lag av UEFA i 2011. I 2013 vant han igjen prisen som årets spiller, og ble årets også utnevnt til årets unge spiller i England.  

I løpet av perioden i Tottenham spilte Bale 203 kamper og scoret 55 mål. 26 av disse kom i hans siste sesong for klubben, noe som bidro til at han ble den mest attraktive spilleren på det internasjonale overgangsmarkedet sommeren 2013.

Etter to måneder med spekulasjoner i pressen ble Gareth Bale solgt til Real Madrid i september 2013. Overgangssummen var, ifølge Tottenham, på rekordstore 85,3 millioner pund. Spansk presse har på sin side oppgitt tallet til å være 77 millioner pund, som i tilfelle er lavere enn det Bales nye lagkamerat Cristiano Ronaldo ble solgt for da han gikk fra Manchester United i 2009. Han vant Mesterligaen med Real Madrid i 2017.

Bale fikk sin debut for det walisiske landslaget i 2006, og senere samme år scoret han sitt første landslagsmål mot Slovakia. Han er den yngste som har spilt for landslaget, og den yngste som har scoret for Wales gjennom tidene.

Han har spilt 42 kamper og scoret 11 mål for landslaget (per september 2013).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.