Gareth Bale blir presentert som Real Madrid-spiller september 2013 av By Pablo Morquecho (Gareth Bale Uploaded by Dudek1337) . CC BY 2.0

Gareth Bale, walisisk fotballspiller, med posisjonen offensiv midtbanespiller på Real Madrid og det walisiske landslaget.

Bale er ansett som en av de beste spillerne i verden og ble angivelig verdens dyreste spiller på overgangsmarkedet etter at Tottenham solgte ham til Real Madrid i september 2013. Bale er spesielt kjent for sin hurtighet, sterke fysikk, presise venstrefot og sin evne til å score mål fra vanskelige posisjoner. 

Bale startet sin fotballkarriere som back i ungdomsavdelingen til Southampton FC. Han fikk sin seniordebut for klubben som 16-åring i 2006. Han spilte 45 kamper og scoret 5 mål for Southampton før han ble hentet til hovedstadsklubben Tottenham i 2007. 

Bales første tid i Tottenham var preget av skadeproblemer og manglende spilletid. Men i 2010 fikk han sitt definitive gjennombrudd på venstre backplass og utviklet etterhvert sine offensive kvaliteter. Han ble flyttet lenger opp på banen, først på venstrekant, så i en fri angrepsrolle bak spissen. 

Gareth Bale var en viktig bidragsyter til at Tottenham to ganger kom på fjerdeplass i den engelske ligaen og at de nådde kvartfinalen i Champions League. Han har vunnet flere individuelle priser. Han ble blant annet kåret til Årets spiller av spillerunionen, PFA Player of the Year, og ble tatt ut på Årets lag av UEFA i 2011. I 2013 vant han igjen prisen som årets spiller, og ble også utnevnt til årets unge spiller i England.  

I løpet av perioden i Tottenham spilte Bale 203 kamper og scoret 55 mål. 26 av disse kom i hans siste sesong for klubben, noe som bidro til at han ble den mest attraktive spilleren på det internasjonale overgangsmarkedet sommeren 2013.

Etter to måneder med spekulasjoner i pressen ble Gareth Bale solgt til Real Madrid i september 2013. Overgangssummen var, ifølge Tottenham, på rekordstore 85,3 millioner pund. Spansk presse har på sin side oppgitt tallet til å være 77 millioner pund, som i tilfelle er lavere enn det Bales nye lagkamerat Cristiano Ronaldo ble solgt for da han gikk fra Manchester United i 2009.

På tross av at Bale tidvis har vært plaget av skader etter at han kom til Madrid i 2013, har han hatt en utrolig suksess med hovedstadslaget. Han har blant annet vunnet Mesterligaen tre ganger, La Liga en gang og VM for klubblag to ganger. 

Bale avgjorde den spanske cupfinalen, Copa del Rey,  i 2014 da Real Madrid møtte erkerivalen FC BarcelonaMestalla i Valencia. Waliseren startet et løp på egen banehalvdel og «parkerte» Barcelonas Marc Bartra før ha satte ballen forbi keeper Pinto. Dette målet regnes som en av de mest spektaktulære skåringene i Copa del Reys historie.

Bale, med drakt nummer elleve for «Los Blancos», har per oktober 2017 spilt 159 kamper, lagd 70 mål og notert seg for 55 målgivende pasninger.

Bale fikk sin debut for det walisiske landslaget i 2006, og senere samme år scoret han sitt første landslagsmål mot Slovakia. Han er den yngste som har spilt for landslaget, og den yngste som har scoret for Wales gjennom tidene.

Bale var med på å lede Wales til EM i Frankrike i 2016. Laget gikk videre fra gruppespillet. Bale skåret i alle tre kampene i gruppespillet. I mesterskapets åttendedelsfinale slo de Nord-Irland og Belgia i kvartfinalen. I semifinalen tapte de 0-2 for Portugal. Wales hadde ikke deltatt i et mesterskap siden 1958. Landet hadde aldri tidligere deltatt i et EM. Han har spilt 68 kamper og scoret 26 mål for landslaget (per oktober 2017).

  • Ligacupmester (1): 2008
  • La Liga (1): 2016/17
  • Copa del Rey (1): 2014
  • Den spanske supercupen (1): 2017
  • Mesterligaen (3): 2014, 2016, 2017
  • VM for klubblag (2): 2014, 2016
  • UEFA supercup (3): 2014, 2016, 2017

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.