Mestalla
Mestalla er kjent for de karakteristiske stupbratte tribunene.
Mestalla
Av /NTB/AP.

Estadio Mestalla er et fotballstadion i Valencia og hjemmebane for Valencia CF.

Historie

Den første kampen på Mestalla ble spilt i mai 1923, mellom byrivalene Valencia og Levante. Da hadde arenaen en kapasitet på 17 000 tilskuere. I 1927 ble utvidet til 25 000, men i løpet av den spanske borgerkrigen (1936-1939) ble Mestalla ribbet for det meste av alt brukbart materiale. Sportslig suksess for Valencia på 1940-tallet medførte at Mestalla igjen ble oppgradert, og på slutten av 1950-tallet holdt arenaen en tilskuerkapasitet på over 50 000. De stupbratte tribunene som Mestalla nå er kjent for, ble bygget på denne tiden.

I 1969 ble det avholdt en avstemning i klubben Valencia, der det ble bestemt å endre Mestallas navn til Estadio Luis Casanova, etter klubbpresidenten som sørget for å få utvidet og forbedret arenaen. Frem til 1994 beholdt arenaen dette navnet, inntil Casanova selv ba om å skifte det tilbake til Mestalla igjen.

Mestalla ble utvidet på nytt før fotball-VM i Spania i 1982. Arenaen kunne verken utvides utover eller oppover på grunn av omkringliggende bygninger, men arkitektene kom opp med ideen om å senke selve banen og bygge en ny etasje under de eksisterende etasjene. Tilskuerkapasiteten fortsatte å være om lag 50 000, men nå med over 33 000 seter. Mellom 1997 og 2001 ble seter satt inn overalt på Mestalla, som etter endt arbeid hadde 53 900 sitteplasser.

Landskamper

Mestalla har også blitt brukt jevnlig som hjemmebane for det spanske landslaget siden den første landskampen ble spilt der, mellom Spania og Italia i juni 1924. Spania spilte blant annet sine tre første kamper i VM på hjemmebane i 1982 på Mestalla, og det spanske OL-laget spilte alle sine kamper unntatt finalen på Mestalla da OL-gullet ble vunnet i 1992.

Planer om nybygg

På 2000-tallet startet Valencia å planlegge byggingen av Nye Mestalla, men på grunn av klubbens økonomiske vansker har man ikke greid å ferdigstille den påbegynte arenaen. Opprinnelige Mestalla er derfor fortsatt Valencias hjemmebane.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg