Galileo Ferraris

Faktaboks

Galileo Ferraris
Uttale
ferrˈaris
Født
1847
Død
1897

Galileo Ferraris. Frekvensmåler etter Ferraris’ prinsipp. Elektromagnetene b og c har polflater som er splittet opp, og rundt den ene halvdelen ligger en kortsluttet kobberring. Magnetfeltet innenfor kobberringen blir faseforskjøvet i forhold til resten av feltet. Det oppstår dermed et dreiemoment når flatene induserer virvelstrømmen i skiven a. De to dreiemomentene i b og c er motsatt rettet, og forholdet mellom dem er avhengig av frekvensen, fordi strømmen til den ene må gå gjennom en motstand f og til den andre gjennom en resonanskrets, d-e. Aluminiumsskiven er eksentrisk lagret, og den innstiller seg derfor i en stilling bestemt av vekselstrømmens frekvens.

Av /Store norske leksikon ※.

Galileo Ferraris var en italiensk fysiker og ingeniør som er kjent for arbeider om elektrisk kraftoverføring og vekselstrømteknikk. Han var professor i fysikk ved industrimuseet og krigsskolen i Torino fra 1879.

Ferraris' prinsipp

Ferraris' prinsipp er en metode for å frembringe dreiefelter, ved enfaset vekselstrøm og en kunstfase. Metoden ble brukt i de første vekselstrømmotorene.

Når en vekselspenning kobles til en spole med stor selvinduktans og en parallellkoblet ohmsk motstand, blir det en faseforskjell på nær 90° mellom strømmene i de to grenene. Ledes strømmen fra de to grenene gjennom viklingene på hver sin magnet, får også magnetfeltene forskjellig fase, og ved å la de to feltene skjære hverandre under en romlig vinkel som er lik fasevinkelen, vil man få frem et dreiefelt.

Ferraris' prinsipp anvendes i enfasemotorer og er også brukt i induksjonsamperemeteret, frekvensmålere og kilowatt-timemålere. I Ferraris-instrumentene virker dreiefeltet på en aluminiumsskive som er opphengt dreibar om en akse og forbundet med instrumentets viser.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg