Gaius Maecenas

Faktaboks

Gaius Maecenas
Uttale
maecˈenas
Født
70 fvt.
Død
8 fvt.
omtrentlig fødselsår

Artikkelstart

Gaius Maecenas var en romersk ridder og politiker, av fornem etruskisk slekt (Cilnius) på morssiden, og fra sine tidlige år keiser Augustus' venn og nære medarbeider.

Maecenas holdt aldri formelle embeter, militære kommandoer eller offisielle posisjoner, men ved siden av Agrippa var han i lange perioder den første keiserens viktigste rådgiver og hjelper. Han ble blant annet betrodd viktige diplomatiske oppdrag og delikate politiske forhandlinger. Maecenas var en av Romas rikeste menn, antagelig delvis som følge av proskripsjoner, og var vidt kjent som en spradebasse og hedonist. Han var gift med Terentia, i et fortrolig, men åpent ekteskap. Det at han røpet hemmelige opplysninger til Terentia om hennes bror, gjorde at forholdet til Augustus kjølnet etter 23 fvt.

Maecenas regnes som en viktig pådriver for den augusteiske gullalderen; og ettersom han selv var en litterat, omgav han seg med en krets av diktere som han understøttet. Horats og Vergil var hans nære venner. Han har gitt navn til ordet mesén, som betegner en som hjelper frem vitenskap og kunst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg