Faktaboks

Gabriele Münter
Født
1877
Død
1962
Gabriele Münter, Havnen i Narvik, ca. 1916
/BONO.
Lisens: Vernet verk

Gabriele Münter var en tysk maler. Hun var medlem av kunstnergruppen Der Blaue Reiter og en fremtredende representant for den ekspresjonistiske bevegelsen i Tyskland. Münter ble født i Berlin, men flyttet til München i 1901. Året etter ble hun elev av Vasilij Kandinskij ved Phalanx-skolen, og de hadde både et kjærlighetsforhold og et tett samarbeid frem til den første verdenskrig skilte dem i 1914.

Sammen med Kandinskij og Alexej von Jawlensky var hun med å stifte Neue Künstlervereinigung i München i 1909, og hun leverte bidrag til flere av de viktige avantgarde-utstillingene i Tyskland før verdenskrigen, blant annet Blaue Reiter-utstillingene.

Münter malte ofte landskaper, og hennes malestil minner mer om Jawlenskys enn Kandinskijs. Andre viktige innflytelser var Vincent van Gogh, Paul Gauguin og Henri Matisse og de franske fauvistene. Hun ble også inspirert av den naivistiske uttrykkskraften i barnekunst og tysk folkekunst. Münters stil var preget av kraftige konturlinjer samt forenkling og redusering av former, men i motsetning til Kandinskij beholdt hun et figurativt fokus. Fargebruken var hennes sentrale verktøy for å fremkalle følelser og spirituelle verdier i naturen. Fokuset på naturen var også et resultat av hennes opposisjon til den moderne urbanitetens materialisme og fremmedgjøring.

Etter krigen reiste Münter mye, før hun slo seg ned i Murnau, der hun og Kandinskij hadde bodd sammen i sommermånedene 1909–1914. Hun levde et tilbaketrukket liv frem til hun i forbindelse med sin 80-årsdag i 1957 donerte 120 av Kandinskijs bilder og 60 av sine egne samt en rekke andre ledende samtidskunstneres til byen München. Disse bildene er nå utstilt i Lenbachhaus i München.

Nasjonalgalleriet/Nasjonalmuseet i Oslo eier Havnen i Narvik (1916).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg