Aleksandr Solzjenitsyns trebindsverk GULag-arkipelet (Arkhipelag GULag, 1973–76) er et av det tyvende århundrets største monumenter over stalinleirenes ofre. I en kombinasjon av historisk dokumentasjon, selvbiografisk erindring og vitnesskildringer avdekker Solzjenitsyn kompromissløst fangeleirenes omfang og systemets kyniske mekanismer.

Det var publiseringen i Paris av Solzjenitsyns GULag-arkipelet som var hovedårsaken til at Solzjenitsyn i februar 1974 ble fratatt sitt sovjetiske statsborgerskap og utvist fra Sovjetunionen, anklaget for landsforræderi.

Verket har undertittelen Et eksperiment i kunstnerisk forskning (Opyt khudozjestvennogo issledovanija). Solzjenitsyn ser kunsten og litteraturen som en særlig kraft i forsøket på å gjengi en ekstrem virkeligheten.

Da Solzjenitsyn ble tilbudt statsprisen for GULag-arkipelet i 1990 under Gorbatsjov, avviste han den på grunnlag av at boken var skrevet med blodet til millioner av mennesker.

Aleksander Solsjenitsyn, GULag-arkipelet 1918–1956: et eksperiment i kunstnerisk forskning, overs. av P.-E. Hegge, I.M. Ravnum, O. Tufte Lund, Oslo: Tiden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.