Fyresdal flyplass

Fyresdal flyplass er en sivil, kommunalt eiet flyplass i Fyresdal kommune i Vestfold og Telemark fylke. Flyplassen driftes av Fyresdal Aeroklubb.

Historie

Av .
Lisens: CC BY ND 3.0

Hotellbygging på slutten av 1960-tallet førte til en idé om å fly inn turistene til egen flyplass. Mannen bak flyselskapet Fjellfly, Snorre Kjetilson, var pådriver for idéen. Han tok initiativ til å etablere en landingsstripe på 1400 meter som åpnet høsten 1967.

Hotelldriften har hatt vekslende eiere gjennom årene, og på 1980-tallet ble rullebanen av kommunen nedkortet til 800 meter.

I 2004 fikk hotellet nederlandske eiere og fikk navnet Airparc Fyresdal Hotell. Eierne hadde god bakgrunn fra luftfart og ville satse på kombinasjonen hotell, flyplass og natur, kombinert med bygdemiljø. Dette ble en god kombinasjon, og turistene kom luftveien fra hele Norden og Mellom-Europa. Imidlertid ble utgiftene for store, og i 2008 måtte hotellet stenge.

Fra 2009 blir flyplassen drevet av Fyresdal Aeroklubb, etter avtale med kommunen. Rullebanen ble i 1978 brukt til det første dragrace avholdt i Norge og brukes jevnlig til arrangementer innen motorsport. Blant annet arrangerte aeroklubben den første norske «fly-in cinema» noensinne på flyplassen i 2009.

Rullebanen ble asfaltert i 2007, og er godkjent for landing med lette fly, inntil 5700 kilo avgangsvekt, og med maksimalt 10 personer ombord.

Nøkkeldata

  • ICAO: ENFY
  • Rullebaner (TODA): 800 / 800 meter

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg