Fyresdal flyplass, sivil, kommunalt eiet flyplass i Fyresdal kommune i Telemark fylke. Driftes av Fyresdal Aero Klubb.

Fyresdal flyplass av Vidar Metveit. CC BY ND 3.0

Hotellbygging på slutten av 1960-tallet førte til en idè om å fly inn turistene til egen flyplass. Mannen bak flyselskapet Fjellfly, Snorre Kjetilson, var pådriver, og han fikk etablert en landingsstripe på 1400 meter som åpnet høsten 1967. 

Hotelldriften har hatt vekslende eiere gjennom årene, og på 1980-tallet ble rullebanen av kommunen nedkortet til 800 meter.

I 2004 fikk hotellet nederlandske eiere, og fikk navnet Airparc Fyresdal Hotell. Eierne hadde god bakgrunn fra luftfart og ville satse på kombinasjonen hotell, flyplass og natur, kombinert med bygdemiljø. Dette ble en god kombinasjon, og turistene kom luftveien fra hele Norden og Mellom-Europa. Imidlertid ble utgiftene for store, og i 2008 måtte hotellet stenge. 

Fra 2009 er flyplassen drevet av Fyresdal Aero klubb, etter avtale med kommunen. Rullebanen ble brukt til det første dragrace avholdt i Norge i 1978 og brukes jevnlig til arrangementer innen motorsport. Blant annet arrangerte aeroklubben det første, norske «fly-in-cinema» noensinne på flyplassen i 2009.

Rullebanen ble asfaltert i 2007, og er godkjent for landing med lette fly, inntil 5700 kg avgangsvekt, og med maksimalt 10 personer ombord.

  • ICAO: ENFY
  • Rullebaner (TODA): 800 / 800 meter

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.