Friedrich Spee (1591-1635), tysk jesuitt. Spee er mest kjent for sine salmer og kritikk av hekseprosessene.

Friedrich Spee ble født 25. februar 1591 i Kaiserswerth ved Düsseldorf. I 1610 gikk han inn i Jesuittordenen i Trier. Han ble ordinert til prest i 1622, og i de påfølgende år underviste han blant annet i Paderborn, Wesel og Köln. Verket Güldene Tugend-Buch, en samling av bønn og veiledninger for geistlig bevissthet, er basert på forelesninger fra den perioden.

I mai 1631 kom den første utgaven av hans kjente skrift Cautio Criminalis, der han kritiserte prosedyren i hekseprosessene. De tyske småstatene opplevde på 1500-tallet og begynnelsen av 1600-tallet den verste forfølgelsen av hekser i Europa. Noen av de mest brutale prosessene fant sted i Trier-området, hvor Spee bodde i deler av sitt liv. Uten å ta direkte avstand fra troen på hekser, kritiserte Spee rettsprosedyrer og rettsmidler som ofte ble tatt i bruk i forbindelse med hekseprosessene.

Det var særlig anvendelse av tortur som han gikk kraftig ut mot. Spee var den viktigste kritiker av tyske hekseprosesser på 1600-tallet, og hans bok betydde mye for avviklingen av hekseprosesser i hele Europa. Den latinske teksten i Cautio Criminalis ble oversatt til tysk i 1647, hollandsk i 1657 og til fransk i 1660. Også dansknorske rettslærde kjente til hans kritikk av hekseprosessene og anvendte argumentene i lokale trolldomssaker.

I 1632 flyttet Spee til Trier for å arbeide som professor og skriftefar. Der fullførte han Trutz-Nachtigall oder Geistlich-Poetisch Lust-Waldlein, en samling av geistelige sanger, som kom ut posthumt i 1649. Dette er et av de viktigste verker i tysk barokklitteratur og inneholde flere populære salmer som „Zu Bethlehem geboren“.

  • Michael Embach: Friedrich Spee. In: Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon (BBKL). Band 14; Bautz, Herzberg 1998, S. 1497–1505.
  • Friedrich Spee von Langenfeld: Cautio Criminalis, or a Book on Witch Trials, translated by Marcus Hellyer, University of Virginia Press, Charlottesville and London 2003.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.