Friedrich Spee

Faktaboks

Friedrich Spee
Født
25. februar 1591, Kaiserswerth
Død
7. august 1635, Trier
Av /Stadtmuseum Simeonstift.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Friedrich Spee (1591-1635), tysk jesuitt. Spee er mest kjent for sine salmer og kritikk av hekseprosessene.

Biografi

Friedrich Spee ble født 25. februar 1591 i Kaiserswerth ved Düsseldorf. I 1610 gikk han inn i Jesuittordenen i Trier. Han ble ordinert til prest i 1622, og i de påfølgende år underviste han blant annet i Paderborn, Wesel og Köln. Verket Güldene Tugend-Buch, en samling av bønn og veiledninger for geistlig bevissthet, er basert på forelesninger fra den perioden.

Kritikk av hekseprosessene

I mai 1631 kom den første utgaven av hans kjente skrift Cautio Criminalis, der han kritiserte prosedyren i hekseprosessene. De tyske småstatene opplevde på 1500-tallet og begynnelsen av 1600-tallet den verste forfølgelsen av hekser i Europa. Noen av de mest brutale prosessene fant sted i Trier-området, hvor Spee bodde i deler av sitt liv. Uten å ta direkte avstand fra troen på hekser, kritiserte Spee rettsprosedyrer og rettsmidler som ofte ble tatt i bruk i forbindelse med hekseprosessene.

Det var særlig anvendelse av tortur som han gikk kraftig ut mot. Spee var den viktigste kritiker av tyske hekseprosesser på 1600-tallet, og hans bok betydde mye for avviklingen av hekseprosesser i hele Europa. Den latinske teksten i Cautio Criminalis ble oversatt til tysk i 1647, hollandsk i 1657 og til fransk i 1660. Også dansknorske rettslærde kjente til hans kritikk av hekseprosessene og anvendte argumentene i lokale trolldomssaker.

Salmedikter

I 1632 flyttet Spee til Trier for å arbeide som professor og skriftefar. Der fullførte han Trutz-Nachtigall oder Geistlich-Poetisch Lust-Waldlein, en samling av geistelige sanger, som kom ut posthumt i 1649. Dette er et av de viktigste verker i tysk barokklitteratur og inneholde flere populære salmer som „Zu Bethlehem geboren“.

Litteratur

  • Michael Embach: Friedrich Spee. In: Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon (BBKL). Band 14; Bautz, Herzberg 1998, S. 1497–1505.
  • Friedrich Spee von Langenfeld: Cautio Criminalis, or a Book on Witch Trials, translated by Marcus Hellyer, University of Virginia Press, Charlottesville and London 2003.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg