Faktaboks

Friedrich Spee
Født
25. februar 1591, Kaiserswerth
Død
7. august 1635, Trier
Portrett av Friedrich Spee
Av /Stadtmuseum Simeonstift.
Lisens: CC BY SA 3.0

Friedrich Spee var en tysk jesuitt. Han er mest kjent for sine salmer og sin kritikk av hekseprosessene.

Biografi

Friedrich Spee ble født 25. februar 1591 i Kaiserswerth ved Düsseldorf. I 1610 gikk han inn i jesuittordenen i Trier. Han ble ordinert til prest i 1622, og i de påfølgende år underviste han blant annet i Paderborn, Wesel og Köln. Verket Güldenes Tugend-Buch, en samling av bønner og veiledninger for geistlig bevissthet, er basert på forelesninger fra denne perioden.

Kritikk av hekseprosessene

I mai 1631 kom den første utgaven av hans kjente skrift Cautio Criminalis, der han kritiserte prosedyrene i hekseprosessene. De tyske småstatene opplevde på 1500-tallet og begynnelsen av 1600-tallet den verste forfølgelsen av hekser i Europa. Noen av de mest brutale prosessene fant sted i Trier-området, hvor Spee bodde i deler av sitt liv. Uten å ta direkte avstand fra troen på hekser, kritiserte Spee rettsprosedyrene og rettsmidlene som ofte ble tatt i bruk i forbindelse med hekseprosessene.

Det var særlig anvendelsen av tortur han gikk kraftig ut mot. Spee var den viktigste kritiker av tyske hekseprosesser på 1600-tallet, og hans bok betydde mye for avviklingen av prosessene i hele Europa. Den latinske teksten i Cautio Criminalis ble oversatt til tysk i 1647, hollandsk i 1657 og til fransk i 1660. Også dansknorske rettslærde kjente til hans kritikk av hekseprosessene og anvendte argumentene i lokale trolldomssaker.

Salmedikter

I 1632 flyttet Spee til Trier for å arbeide som professor og skriftefar. Der fullførte han Trutz-Nachtigall oder geistlich-poetisch Lustwäldlein, en samling av geistlige sanger som kom ut posthumt i 1649. Dette er blant de viktigste verkene i tysk barokklitteratur og inneholder flere populære salmer, som blant annet «Zu Bethlehem geboren».

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Michael Embach: Friedrich Spee. In: Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon (BBKL). Band 14; Bautz, Herzberg 1998, sidene 1497–1505.
  • Friedrich Spee von Langenfeld: Cautio Criminalis, or a Book on Witch Trials, translated by Marcus Hellyer, University of Virginia Press, Charlottesville and London 2003.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg