Faktaboks

Friedrich Barthel
Fredrik Anton Barthel, også skrevet Bartel
Født
1818, Braunschweig, Tyskland
Levetid - kommentar
Dødsdag og -sted ukjent. Gravlagt i Braunschweig, Tyskland
Virke
Sirkusdirektør, gjøgler og tivolieier
Familie

Foreldre ukjente. Gift med Susanna Stommer (født 1831).

Friedrich Barthel startet det som senere ble kalt Cirkus Berny. Bildet viser akrobatikk på hesteryggen i Cirkus Berny i 1961.
/Arkivverket.
Lisens: CC BY SA 3.0

Friedrich Barthel var en tysk-norsk gjøgler, sirkusdirektør og tivolieier. Han var første ledd i den norske sirkusfamilien Berny, som startet Norges eldste sirkus.

Bakgrunn

Det er ikke mye vi vet om Barthel før han kom til Norge. Han var tysk og gift med Susanna Stommer, en kvinne av adelig familie. Forbindelsen ble ikke sett på med blide øyne av hennes familie, så hun valgte å bryte med familien for å rømme med sin tilkommende mann.

Sirkusvirksomhet

De kom til Norge første gang i 1834 og slo seg ned med et tomasters sirkustelt i Holmestrand, senere i Namsos. De første årene av familien Barthels virksomhet i Norge er dessverre visket ut av historien, men det er grunn til å tro at de reiste mellom Tyskland, Sverige og Norge på jakt etter publikum til sine kunster. Det var vanlig i de tider at små familiesirkus og tivolier ble drevet utelukkende av familiens medlemmer, som gjorde alt selv, fra å reise telt og male vogner til i neste øyeblikk å selge godterier – og ikke minst være artister og opptre.

Selv om Susanna aldri hadde noe mer med sin familie å gjøre, var de i Braunschweig i Tyskland sommeren 1855 da den eldste sønnen, Julius, ble født. Men allerede to år etter var de tilbake i Christiania, der Friedrich var engasjert som «troldmand» og fugleimitator hos restauratør Baltzersen i Øvre Vognmannsgate. I 1875 finner vi dem i Bodø, der Fredrik Bartel, som han ble kalt i Norge, var «magisk Kunstner og Spisevært». I tillegg til de to eldste sønnene Julius og Frederich, kalt Fritz, hadde de to døtre og ytterligere en sønn, Wilhelm. Ved å se på barnas fødested kan vi danne oss et bilde av familiens omflakkende tilværelse. Datteren Henriette var født i Tyskland i 1858, Anna i Sverige i 1864 og Wilhelm i Christiania i 1868. Men Friedrich Anton Barthel og hans hustru er begge gravlagt i Braunschweig. De kom hjem til slutt.

Etterkommere

Både Julius og Fritz ble boende i Norge, og Julius fortsatte i sirkusbransjen. Hans sønn Rudolf Berny Barthel (1881–1944) var i 1920 i gang med sirkusvirksomhet og ble kjent som «Norges sterkeste mann» – en tittel han for øvrig delte med Karl Norbeck, en annen norsk sirkuslegende. Rudolf Barthel kalte sitt første sirkus Cirkus Britannia. Cirkus Berny så dagens lys våren 1929. I sitt tredje ekteskap var Rudolf Barthel gift med den svensk-norske linedanserinnen Elvira Hoffmann fra Gjøvik. Hun kom fra en gammel tradisjonsrik sirkusfamilie som hadde vært i bransjen siden en gang på 1600-tallet. Cirkus Berny bygde således sin virksomhet på solide tradisjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Folketellingen 1875
  • personlige meddelelser fra Vivi Elisabeth Løken 1998
  • Cirkus Bernys programhefte 1984
  • J. R. Ødegaard: Den store tivoliboka, 1986
  • Cirkusforum,temahefte 2, 1997
  • J.-Kr. Jørgensen og F. Jor: I livets manesje,1998

Kommentarer (2)

skrev Baard Solbekk-Sørensen

Min mor kan som etterkommer etter sin tipp-oldefar Friedrich Barthel fortelle at hans sønn Julius Barthel giftet seg tredje gang med Hilda Erntsen. Julius Barthel var da en tilårskommen mann, deres eldste barn het Bjørn Reidar Julius Barthel, f. 5/12 1896. <br /><br />Bjørn Reidar Julius Barthel giftet seg med Karen Bøe. De fikk barna Ellen Lovise (kalte seg Louise) i 1916, og sønnen Ivar. <br /><br />Karen skilte seg fra Bjørn Reidar Julius Barthel, som giftet seg på nytt med Tyra (etternavn ukjent). De fikk så datteren Bjørg. Det er uvisst om han så giftet seg med sin tredje partner Alvhild, tidligere ballettdanserinne i Tyskland. <br /><br />Hans datter fra første ekteskap, Ellen Lovise, giftet seg med Dagfinn Solbekk Hansen (Skotfoss, Telemark).De slo seg ned i Skien og fikk sammen døtrene Ann-Karin og Liv-May, sistnevnte min mor. <br /><br />Bjørn Reidar Julius Barthels sønn, Ivar, giftet seg med Dagny Naper (Skien) og fikk barna Helge og Torill.

svarte Anne Grete Nilsen

Takk for opplysningene angående ovennevnte biografi. For tiden ajourfører ikke Kunnskapsforlaget artiklene i Norsk biografisk leksikon, men vi er takknemlig for innspill.Vennlig hilsenAnne Grete NilsenRed.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg