Frederik André Henrik Christian

Faktaboks

Frederik André Henrik Christian
født:
26. mai 1968

Frederik André Henrik Christian, dansk kronprins. Han er eldste sønn av dronning Margrethe 2 og prins Henrik og bror til prins Joachim.

Kronprinsen har både militær og sivil utdannelse. Han militære utdannelse omfatter tjeneste i alle tre våpengrener, men det er som marineoffiser han er mest synlig. I 2015 ble han utnevnt til kontreadmiral i Søværnet og samtidig til generalmajor i Hæren og Flyvåpenet.

Hans sivile utdannelse inkluderer studier i statsvitenskap ved universitetet i Århus og ved Harvard University i USA. Han arbeidet ved den danske FN-delegasjonen i New York og har også vært utstasjonert som diplomat i Paris.

Frederik er fra 2009 medlem av Den internasjonale olympiske komité (IOC). Han har deltatt i VM i seiling og er en habil idrettsmann som har løpt maraton, gått Vasaloppet og deltatt i sykkelritt.

Kronprins Frederik giftet seg 2004 i Vor Frue Kirke i København med australskfødte Mary Donaldson, som da fikk tittelen kronprinsesse Mary. Paret har fire barn:

  • Christian Valdemar Henri John, født 15. oktober 2005
  • Isabella Henrietta Ingrid Margrethe, født 21. april 2007
  • tvillingene Vincent Frederik Minik Alexander og Josephine Sophia Ivalo Mathilda, født 8. januar 2011.

Familien bor i Frederik 8s palæ på Amalienborg Slott i København, som ble pusset opp i perioden 2004–2009. Her har også kronprinsparet sine kontorer.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg