Frederik André Henrik Christian, dansk kronprins. Han er eldste sønn av dronning Margrethe 2 og prins Henrik og bror til prins Joachim.

Kronprinsen har både militær og sivil utdannelse. Han militære utdannelse omfatter tjeneste i alle tre våpengrener, men det er som marineoffiser han er mest synlig. I 2015 ble han utnevnt til kontreadmiral i Søværnet og samtidig til generalmajor i Hæren og Flyvåpenet.

Hans sivile utdannelse inkluderer studier i statsvitenskap ved universitetet i Århus og ved Harvard University i USA. Han arbeidet ved den danske FN-delegasjonen i New York og har også vært utstasjonert som diplomat i Paris.

Frederik er fra 2009 medlem av Den internasjonale olympiske komité (IOC). Han har deltatt i VM i seiling og er en habil idrettsmann som har løpt maraton, gått Vasaloppet og deltatt i sykkelritt.

Kronprins Frederik giftet seg 2004 i Vor Frue Kirke i København med australskfødte Mary Donaldson, som da fikk tittelen kronprinsesse Mary. Paret har fire barn:

  • Christian Valdemar Henri John, født 15. oktober 2005
  • Isabella Henrietta Ingrid Margrethe, født 21. april 2007
  • tvillingene Vincent Frederik Minik Alexander og Josephine Sophia Ivalo Mathilda, født 8. januar 2011.

Familien bor i Frederik 8s palæ på Amalienborg Slott i København, som ble pusset opp i perioden 2004–2009. Her har også kronprinsparet sine kontorer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.