La Marseillaise, Marseillaisen, kanskje den mest berømte av alle nasjonalsanger, ble diktet i Strasbourg natten til 26. april 1792 av ingeniørkaptein Claude-Joseph Rouget de Lisle, men ikke som en revolusjonær kampsang. Forfatteren var kongetro og var senere nær ved å bli giljotinert til tonene av sin egen sang. Opprinnelig var den en marsjsang for den franske Rhinarmé, tittelen var Chant de guerre pour l'armée du Rhin, og den var tilegnet armeens øverstkommanderende, den tyskfødte Nikolaus von Luckner. Men 25. juni 1792 ble den sunget på en bankett i Marseille, der den vakte slik begeistring at den ble trykt og utdelt til en bataljon av revolusjonære frivillige, som brakte den til Paris. Der fikk den navnet Chant des Marseillais og senere La Marseillaise, og bataljonen sang den under stormen på Tuileriene 10. aug. 1792. Snart ble den revolusjonssangen fremfor alle andre, og fra 1795 fikk den offisiell status som Frankrikes nasjonalsang.

Sangen var forbudt under keiser Napoleon 1, kongene Ludvig 18, Karl 10 og Ludvig Filip (med unntak for en kort periode etter julirevolusjonen 1830) og igjen under Napoleon 3, og fikk først tilbake sin offisielle status 1879. Det var lenge tvil og uenighet om hvem som hadde laget melodien, men Rouget de Lisle er nå alminnelig anerkjent også som opphavsmann til den.

Fransk tekst

Allons enfants de la Patrie,Le jour de gloire est arrivé!Contre nous de la tyrannie,L'étendard sanglant est levé. (gjentas)

Entendez-vous dans les campagnesMugir ces féroces soldats?Ils viennent jusque dans vos brasÉgorger vos fils, vos compagnes!

Aux armes, citoyens!Formez vos bataillons!Marchons, marchonsQu'un sang impurAbreuve nos sillons!

Norsk tekst

Gå på, hver sønn av fedrelandet,den er kommet, befrielsens stund.Tyranniet løfter sin panne,ser du bannerets blodige bunn? (gjentas)

Hør de hylende skare av treller,over markene herjer de frem.Gå imot dem, de står om ditt hjem!Det er hustru og barn som det gjelder.

Til kamp da, alle mann!Til kamp for hjem og land!Gå på, gå på, og slå det slagSom frir vårt land i dag!

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

20. mai 2009 skrev Morten Seip

Hei igjen.

-takk for tekst og oversettelse.

Jeg ville nok ha lagt meg tettere opp til originalteksten i en artikkel i et leksikon.

Dessuten mangler refrenget i originalen: Aux armes citoyens!osv..

I et leksikon ville jeg nok også vært interessert i hele teksten.

Jeg slår jo opp for å kunne "bruke" kunnskapene i en eller annen sammenheng.

Mvh

Morten Seip

4. juni 2009 svarte Jon Gunnar Arntzen

Feilen i den franske teksten er nå rettet. Når det gjelder hvilken oversettelse en skal bruke, kan det være delte meninger; selv ville jeg nok foretrekke en "sangbar" versjon (egentlig en gjendiktning), som her, fremfor en ordrett oversettelse.<br />Vennlig hilsen<br />Jon Gunnar Arntzen

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.